Az Opel támogatja a szakképzést

Új oktatótermeket avattak az Opel Szentgotthárd Kft. gyárában. Az Opel Szentgotthárd és a helyi III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium közötti megállapodás értelmében tovább erősítik szakképzési együttműködésüket. Közös oktatótermeket hoztak létre, ahol egyrészt az oktatási intézmény tanulóinak gyakorlati képzése, másrészt a gyár munkatársainak szakmai továbbképzése kaphat helyet.

Az oktatótermekben programozási, hidraulikai és pneumatikai, valamint egyéb modern karbantartási és gyártástechnológiai képzések megtartására kerülhet sor. Az órákat a diákoknak az iskola oktatói, illetve vendég előadók tartják. Az Opel-gyár munkatársainak képzését, illetve továbbképzését a tapasztalt kollégák, illetve szakemberek végzik.

Mint Csanaki Jenő, az Opel Szentgotthárd GMS-igazgatója megnyitóbeszédében elmondta: „Vállalatunk határozott célja az iskolákkal történő szorosabb együttműködés, s ennek során olyan tananyag biztosítása, melyhez szükséges tudás és eszköztár gyárunkban a gyakorlatban is elérhető. Másrészt az iskola bevonásával lehetőség nyílik további modern oktatási eszközök alkalmazására is.” A III. Béla SZKI automatikai műszerész technikus és gépipari mérnökasszisztens szakos, 11., 12. és 13. évfolyamos hallgatóinak órarend szerinti gyakorlati oktatása történik az Opel szentgotthárdi telephelyén.

A kabinetekben nemcsak az iskola tanulóinak gyakorlati képzése valósulhat meg hatékonyan, hanem a gyárba érkező új munkaerő, illetve a már meglévő állomány részére is megtarthatóak lesznek a speciális eszközparkot igénylő képzések, illetve a továbbképzések. A III. Béla Szakképző Intézet részéről Bedics Sándor igazgató a vállalatoknál történő oktatás jelentőségét emelte ki. Mint mondta: „A munkaoktatásnak a vállalatoknál van a legalkalmasabb helye, mivel itt valós körülményekkel találkozik a tanuló. A diákoknak lehetőségük van az elméletben tanultak használatát élő helyzetben is megfigyelni, gyakorolni, ahol eközben kapcsolatba kerülnek a gyár munkatársaival, az adott munkakultúrával, melyet később, a munkaerőpiacra kerülve előnyükre fordíthatnak.”