Mit hoz a jövő a műszaki vizsgák terén?

„A járművizsgálatok egyre kevésbé tartanak lépést a technológia fejlődésével!” és „Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lemaradásunk sebességét csökkentsük?” Ezekkel az erős – prezentációból kiemelt – mondatokkal is találkozhatott az, aki részt vett az Energotest Kft. ETNA néven ismert szakmai rendezvényén egy szép szeptemberi napon. Arra keresték a választ az előadások és panelbeszélgetések, hogy milyen trendek, milyen változások, milyen szabályozások határozzák meg a műszaki vizsgák irányát, milyen feladatok várhatnak a jogalkotóra, vizsgabiztosokra, műhelyekre a közeli és középtávoli jövőben, milyen válaszokat adhatunk ezekre, van-e és milyen megoldás a kihívásokra.

„Ajjaj AI! Ajjaj? AI?, avagy a mesterséges intelligencia térnyerése az autóiparban és a diagnosztikában” című előadásával prof. dr. Zöldy Máté kezdte meg a prezentációk sorát. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszék professzora többek között azt mutatta meg, hogy hogyan hat közlekedőként életünkre a mesterséges intelligencia (MI, angol rövidítéssel AI), egyáltalán mit jelent az autóiparban, és mit várhatunk vele kapcsolatban előnyök és kockázatok oldaláról. Távolinak tűnhet, de már most sok technikai és morális kérdést eredményez az AI megjelenése a járműiparban, a mobilitásban.

A vizsgaállomások auditálásának várható fejlesztéseiről Telekesi Tibor, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Fenntartható Közlekedés Kutatóközpont vezetője tartott prezentációt. Az első körös auditálás tapasztalatai mellett a fejlesztésekről beszélt: tájékoztatóanyagok, mintadokumentumok módosításairól; jogszabályok, iránymutatások aktualizálásáról; kérelmezési felület módosításáról; kérelem űrlap egyszerűsítéséről; kitöltési útmutató aktualizálásáról és a tanúsítvány tartalmi és formai módosításáról. 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.