Autóüvegezési Szakkiállítás 2024

Az Autóüvegezési Szakkiállítás ötlete a Saint-Gobain Hungary Sekurit Service divíziójától származik. Az első, minden bizonnyal hagyományteremtő Autóüvegezési Szakkiállítást 2024. április 19-én rendezték Budapesten, a kiállítási helyszínnek is kiválóan alkalmas Park Inn by Radisson szállodában.

„Azért döntöttünk egy tematizált esemény létrehozása mellett, mert véleményünk szerint az autóüvegezési szegmens képviselői – legyen szó autóüveges szakemberekről vagy beszállítókról – nem kapnak elegendő teret a nagyobb kiállítások forgatagában, a téma szinte elvész a nagy vásárok óriási választékában” – indokolja a kiállítás rendezésének elhatározását Németh József, a Saint-Gobain Hungary Kft. ügyvezetője. 

„Megfordult a fejemben, hogy talán túl nagy vállalás ez, de aztán látva a tüzet munkatársaim szemében, egyre biztosabb lettem, hogy megcsináljuk. Megcsináltuk! Azt hiszem, ez kiváló példája volt annak, hogy eltökéltséggel, erős akarattal a lehetetlennek látszó dolgok is sikerülhetnek.”

„Az autóüvegezési munka rendkívül fontos szegmense a javítás. Javítással költséghatékony és fenntartható megoldásokat kínálhat a járműfenntartók számára. Nem minden esetben van szükség cserére: amit javítani lehet, azt javítsuk is meg. Legyen szó autóüveg-javításról, fényszóró-helyreállításról, szenzorcseréről vagy autó-ápolásról: a Sekurit Service kínálatában mindent megtalál egy helyen” – utal a kiállítási tematika teljességére Kovács Bernadett üzletágvezető-helyettes.

A kiállítás sikere is bizonyítja, hogy az érdeklődés ezen szakma működésével kapcsolatban több mint figyelemre méltó. A hazai látogatókon kívül horvát, osztrák, román és szerb vendégek a javítóműhelyi kínálatot felvonultató cégek gazdag kínálatát tekinthették meg, folytathattak velük konzultációt, megtekinthettek és kipróbálhattak minden olyan eszközt és anyagot, amire a professzionális autóüvegezési munkafolyamatok során szükség lehet. Demonstrációkat tekinthettek meg és szakmai előadásokon vehettek részt.

A kiállítás struktúrája témakörzónákra csoportosítva állt össze.

A KALIBRÁCIÓS zónában a diagnosztikai ágazat legfontosabb képviselői foglaltak helyet (BOSCH, HELLA GUTTMANN, SEKURIT SERVICE távoli kalibrálás, GARAGENT Kft. – TEXA, WABCOWÜRTH).

Óránként egy-egy demonstrációval a kiállítók folyamatosan fenntartották a látogatók érdeklődését. 

A „DISTRIBUTION” zónában a Saint-Gobain Sekurit képviselőivel találkozhattak a látogatók. A Saint-Gobain Sekurit több mint 90 éve mutatja az utat az autóipari üvegezés világában. Az edzett monolit üveg 1929-es évi feltalálásától a legmodernebb újításokig, mint a fényvisszaverő üveg és a kiterjesztett valóságú head-up kijelzők.

A fő attrakció a Sekurit által kifejlesztett Amplisky panorámatető-demonstrátor volt, mely számos nézőt vonzott a disztribúciós zónába, de a „Made in Europe” kampány is képviseltette magát. A Made In Europe kampány üzenete, hogy a Sekurit Service által forgalmazott autóüvegek 90%-a Európában készül, melyeket aztán európai ügyfeleknek kínálnak. Így minimalizálni lehet a szállítási távolságokat és ezáltal a károsanyag-kibocsátást, egyúttal a csomagolás miatti környezeti lábnyom is kisebb lesz.

A FITTING TOOLS zónában volt a legtöbb kiállító: ANSELL – védőkesztyűk, HENKEL – ragasztástechnológia, METABO – akkumulátoros kéziszerszámok, SIKA – ragasztástechnológia, SEKURIT SERVICE – járművédelem.

A kivágás, ragasztás és járművédelem témakörökben tartottak demonstrációkat és előadásokat. Két turnusban végeztek szélvédőcserét, kiállítóik kivágóeszközeit, ragasztóit, akkus kéziszerszámait és védőkesztyűit használva. 

A kiállításon debütált a Sekurit Service által kifejlesztett szélvédőállvány, a SEKURFIT®. A SEKURFIT® segítségével a szerelőnek nem kell az üveg teljes súlyát megemelnie, és minden szélvédőkezelési lépés során a hát egyenes tartásban marad. Végül, de nem utolsósorban, a SEKURFIT-et Európában tervezték és gyártották.

A REPAIR zóna bemutatta, hogy legyen szó autóüveg-javításról, fényszóró-helyreállításról, szenzorcseréről vagy autóápolásról, a Sekurit Service kínálatában minden megtalálható egy helyen. Kiállítók voltak: BLACK BOX / PMA – automata autó-üveg-javító rendszer, FARÉCLA – autóápolás és -védelem, NORTON / SAINT-GOBAIN ABRASIVES – fényszóró-helyreállítás, TERMINATOR / VBSA – automata autóüveg-javító rendszer, WIZZIQ / ICOR – mechanikus autóüveg-javító rendszer.

A SERVICES zónában a Sekurit Service kínálatában szereplő online szolgáltatások jelentek meg, illetve az érdeklődők sok hasznos információt tudhattak meg a Sekurit Partner Programról is.

A teljesség igénye nélkül:

  • alkatrész-katalógus,
  • alvázszám alapú azonosítás,
  • gyári szerelési útmutatók és videók.

A javítás és helyreállítás fontosságáról ezen a kiállításon sem lehetett eleget beszélni. A Saint-Gobain számára a fenntarthatóság nemcsak egy manapság jól csengő szó, hanem valódi törekvés.

Ha egy sérülés javítható, akkor azt meg is kell javítani; ha egy fényszóró polírozható, akkor helyre kell állítani, hiszen így kerülhető el felesleges hulladék keletkezése, a Föld erőforrásainak túlzott használata.

A  kiállításon bemutatott Sika termékekről kérdeztük Szabados Miklóst, a Sika ipari ragasztástechnika üzletág kiemelt vevőcsoport vezetőjét.
Bemutattuk az ergonomikus kialakítású, ún. „egyemberes” Sika® SmartCut szélvédőkivágó készüléket. A Skoda Karoq típusú bemutatóautó szélvédőjét vágtuk ki az egyszerűen használható szélvédőkivágó eszközzel, melyhez a nagyszilárdságú polietilén zsinórt használta a technikus, amivel elkerülhető a jármű fényezésének és műanyag elemeinek sérülése. Kis méretéből adódóan a SmartCut kivágóeszköz alkalmas első és hátsó szélvédők, oldalüvegek sérülésmentes eltávolítására. A polietilén zsinóron kívül három- vagy négyélű, acél SmartCut vágóhuzallal is használható a készülék, melynek köszönhetően minden típusú szélvédőhöz alkalmazható.





A régi szélvédő kivágása után következett az új Saint-Gobain szélvédő beragasztása a forradalmi megoldást nyújtó, rendkívül gyors kötésű SikaTack ELITE szélvédőragasztóval. Felmerül a kérdés, vajon miért van szükség olyan szélvédőragasztóra, aminek a teljes keresztmetszetű átkötéséhez csak 60 percre van szükség, akár –10 °C hidegben is, a műhelyt pedig 30 perccel a ragasztást követően biztonsággal el is hagyhatja a jármű? A ragasztott szélvédők a karosszéria merevségére gyakorolt hatását gyakran elhanyagolják, amikor a szélvédőcsere után a járművet újra a forgalomba engedik. A biztonságos műhelyelhagyási idő – ami azt jelzi, hogy a jármű megfelel a minimális ütközésbiztonsági előírásoknak – egy gyorskötésű egykomponensű ragasztóval jellemzően elérhető 30 perc alatt. Sok autógyártónak viszont nagyobb követelményei vannak, ha a jármű ismételt üzembe helyezéséről van szó.





A modern autók karosszériamerevsége mind a fém karosszériaelemeknek, mind a beragasztott szélvédőnek köszönhető. Teljesen megkötött szélvédőragasztó esetén a szélvédő képes a jármű merevségének akár 35%-át is biztosítani.

A gyári karosszériamerevség elérése előtti járműhasználat a karosszéria túlzott rugalmasságához vezethet, ami csökkenti a jármű komfortérzetét, szélzajt okoz, és a legrosszabb esetben az üveg részleges elválása is bekövetkezhet, aminek hatására víz juthat az utastérbe. A jármű eredeti állapotának visszaállításához valamely egykomponensű ragasztórendszert alkalmazva a teljes kötés akár egy hétig is eltarthat. Az új fejlesztésű SikaTack® ELITE szélvédőragasztó a teljes térhálósodást 60 percen belül eléri, köszönhetően a PowerCure technológiának, mely drasztikusan lerövidíti a ragasztó kötési idejét egy második, kötésgyorsító komponens segítségével. Ebből következik, hogy az autó karosszériamerevsége 60 perc múlva eléri a gyári állapotot. A gyors átkötésre szükség is volt, mivel nagyjából 1,5 óra múlva a szélvédő újra kivágásra került, ahol minden érdeklődő megtekinthette a teljesen átvágott szélvédőragasztót az üvegen. Senkinek nem lett ragasztós az ujja.


Gratulálok a rendezőknek!

Beszélgetőpartnerünk Nagy Krisztián, az 1993 óta működő családi vállalkozás, a szolnoki Grand Krima Kft. ügyvezetője. 

– Jó hírű, nagy szakmai elismeréssel működő autóüveges cég és a Sekurit Partner ügyvezetője miért döntött úgy, hogy az „Autóüvegezési Szakkiállítást” meglátogatja?
– Ez számunkra nem lehet kérdés. Ott kellett lennünk szakmánk egyetlen találkozójának, reméljük hosszú sorozatot megélő szakkiállításának első, alapító rendezvényén. A szükséges teljes eszközrendszerrel bírunk, de mindig vannak olyan dolgok a kiállítóknál és a bemutatókon, amelyek ebben is segítenek. Nagyon fontos a szakmatársakkal való találkozás, az előadások is adnak előremutató, helyzetértékelő információkat. Tegyük hozzá, hogy ez hasznos és nagyon kellemes kikapcsolódás is a hétköznapi munkából. 

– Hogyan értékeli a kiállítást?
– Nagyon komoly volt, le a kalappal. A rendezés minden részletében gördülékeny volt, a szervezők kiváló munkát végeztek. Megelőzöm kérdését, ezt a rendezvényt évente jó lenne megrendezni. Ha a technika nem is fejlődik olyan gyorsan, de tapasztalatcserére nagy szükség van. Hasznos volt a Sekurit partnerek találkozója, főleg az új belépők számára. Én azt bántam csak, hogy a párhuzamosan folyó előadások miatt több mindenről lemaradtam. 

– Mi nehezíti ma az autóüvegesek munkáját? Gondolok itt a hulladékgazdálkodásra, az SGW-re, a diagnosztikai hozzáférés korlátozására a nagyon új járműveknél, műszaki információ esetleges hiányára.
– Ezekkel együtt élünk. A kiállításon is láttunk megoldásokat az OBD feloldására. A diagnosztikai műszeresek is csak pár lépéssel vannak előttünk, de általában megtaláljuk közösen – ki kivel van kapcsolatban – a megoldást. Haszongépjárműves esetekben, ha nem boldogulunk, a távdiagnosztikát kell igénybe vennünk. Ezt a szolgáltatást nyújtja a Sekurit, nincs gondunk vele. Nem olcsó, de nem kell az ügyfelet elküldeni.
Mivel nehézségekről kérdezett, megemlítem, hogy garanciális esetben az üveget ugyan rendezik, de sajnos munkadíj-kompenzációt nem kapunk.

– Összefoglalva, mi a véleménye a rendezvényről?
– Gratulálok a rendezőknek! Jól éreztem magam. A kapcsolatok építése és karbantartása mindannyiunknak nagyon fontos. 
 

Friedl Ottót (Veszprém, Oti Glass Kft.) is megállítottuk egy szóra. 
– Kérem, itt a rendezvény forgatagában, mondjon pár szót, milyen benyomásai vannak a kiállításról!
– Miután a tombolán éppen most nyertem, csak a legjobbakat mondhatom. Bennem már a korábbi, ezen a helyszínen rendezett Sekurit ADAS konferencián felmerült a gondolat, hogy jó lenne a szakmai találkozókat rendszeressé tenni. Az autóüveges szakma is fejlődik, feladataink kiszélesednek, ehhez információra van szükségünk. Kiváló alkalom egy ilyen kiállítás és tanácskozás, hogy ismereteinket bővítsük, a kollégákkal megvitassuk a tapasztalatokat.
– Adódik a kérdés, hogyan tovább?
Ha ilyen színvonalas rendezvényt, kiállítást tudnak a szervezők kínálni, és a rendezés színvonalát sem adják alább, mondhatom a kollégák nevében is, várom, várjuk a folytatást! 

Találkozzunk a következő Autó-üvegezési Szakkiállításon!