OSZTV elődöntő – Szakma Sztár 2023

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdette valamennyi autós képzési szakirány (szakképesítés) tanulói számára az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV). Ebben az évben a kifutó szakirányokban végző tanulók számára saját képzési szakirányuknak megfelelően is meghirdettek versenyt. A középdöntő helyszínei a Porsche Hungaria Innovációs és Tréning Centruma (ITC/Budaörs) és az Audi Hungaria Zrt. Project és Oktató Központ (PTC/Győr) intézményei. (A PTC-ben rendezett középdöntőt lapzártánk után rendezték.)

Az ITC-ben 2023. március közepén került sor négy szakirány tanulóinak versenyére az alábbi bontásban: Gépjármű-mechatronikai technikus (8 versenyző) és Autóelektronikai műszerész (8 versenyző) március 14- én, Alternatív járműhajtási technikus (7 versenyző) és Karosszérialakatos (5 versenyző) március 17-én.

Az MKIK kérte fel a verseny felelősét (Gál Zoltán) és a versenybizottságot (elnök dr. Nagyszokolyai Iván, tagok Hervai Ferenc, Papp László) a verseny szakmai felügyeletére és a lebonyolítás ügyvitelére. A verseny gyakorlati feladatait az ITC munkatársai állították össze. Köszönet Kiefaber Zsolt intézményvezetőnek és a feladatállomások felelőseinek, Hernádi Gézának, Illia Krisztofernek és Kassa Tibornak. A feladatok a mai autótechnika hi-tech járműveinek műszaki világáról szóltak, de a biztosan ismerendő alapok számonkérése sem hiányzott. Minden feladat megoldásához szükséges dokumentációs háttér, elektronikus adatelérések rendelkezésre álltak. Az értékelésben sokat számított a szakmai hozzáállás, a problémakezelés lépései, a logikus gondolkozás, a helyes következtetések levonása. Napjaink autójavításában kevés a rutinfeladat és sok az egyedi probléma. „Kottából” kell dolgozni, ennek ismerete ma elsődleges.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.