AOTV 2014 a döntő

Az Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny (AOTV) az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) és az XMEDITOR Kft. Autó üzletága által meghirdetett, már egy évtizedes hagyományú szakmai tanulmányi versenye. A 2014. évi vetélkedés döntőjére 2014. április 29-én, Budapesten, a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. központjában és oktatócentrumában került sor.

A már jó ismertségnek és iskolai, szakmai körökben elismertségnek örvendő Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny, melyet autószerelő és autóelektronikai műszerész szakmák tanulóinak írnak ki.

A verseny célja, hogy a tanulók felkészültségéről a majdani munkáltatók és a szakmát eszközökkel ellátó beszállítók – garázsberendezés, szerszám, diagnosztikai műszer, információ-szolgáltatók – győződjenek meg, és ne az iskolák zárt világában legyen a verseny, mint az a mai állami, szakmai tanulmányi versenyeken történik.

 




 

Az immár 10 éves verseny hagyományait őrzik és viszik tovább a rendezők. A verseny csapatverseny, mely egyéni feladatmegoldásokkal és értékeléssel is kombinált. A csapatmunka nagyon fontos a műhelyek gyakorlati munkavégzésében, a csapatversennyel ezt is kívánja az AOTV modellezni. A csapatokat az iskolák nevezik, célszerűen olyan összetételben, melyek szerelésből, szerkezetismeretből, diagnosztikából, elektronikából, szervizinformatikából a „legütősebb” tanulókból állnak. A versenykiírásban nincs arra nézve kikötés, hogy hányadik évfolyamból és melyik szakmából, esetleg technikusokból álljon-e össze a csapat. Az sem tiltott, hogy a versenyen korábban szerepelt tanulók ismét nevezzenek.

Az idei verseny középdöntőjébe 8 csapat került, innen 3 csapat jutott a döntőbe. A verseny döntőjében a versenyzőknek írásbeli (teszt), szóbeli és gyakorlati feladatok sorát kellett megoldaniuk, az autótechnika mai, legkorszerűbb szerkezeteiben és azok javításában való jártasságukat bizonyítva.

A döntő védnöke és támogatója a Porsche Hungaria, Eppel János igazgató, 
dr. Vérten Sándor kommunikációs vezető, Markos László vevőszolgálati igazgató, Papp László, az oktatóközpont vezetője képviseletében.

A versenybizottság:
A versenybizottság elnöke: dr. Nagyszokolyai Iván (XMEDITOR)
A versenybizottság társelnöke: Spindler Tibor (AOE)
A versenybizottság tagjai: Bagi Mihály (AOE), Gátfalvi Csaba (MAK), 
Markos László (POHU), Szalai László (Autótechnika).

 

A VERSENYFELADATOK

Az AOTV döntőjében a megmérettetés írásbeli tesztfeladatokból, szóbeli és gyakorlati feladatokból állt. Az első tesztfeladat a Porsche Hungaria cég és a cég által képviselt gyárak, modellek ismeretköréből, valamint cégtörténeti vonatkozásokból állt össze. A második tesztfeladatot korszerű autógépészeti (szerkezetismereti, szerelési, diagnosztikai) ismeretek összessége alkotta.

A teszteket szóbeli vizsga követte: három szerkezeti témacsoportban kellett a versenyzőknek összeszedetten ismereteikről számot adniuk, a CR-dízeltechnikáról, a DSG váltóról és az elektromechanikus szervokormányokról, a kormánykerék integrált elemeiről, kiemelten a vezetőoldali légzsákokról.

A verseny neheze csak ezután következett: a tanulóknak a POHU oktatóközpont műhelyeiben kellett a gyakorlati munkában is jeleskedniük, három gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk: vezérlésbeállítás, klímaberendezés működésének ellenőrzése (VAS 5051B), dízelmotoros autó diagnosztikája, a CR-befecskendezés elemeinek gépjárműben való azonosítása. Valamennyi gyakorlati feladatot VW-, Audi-dokumentáció birtokában kellett végezni, útmutatásuk szerint mérni, szerelni, beállítani.

 

A versenyzőket, a felkészítő tanárokat és iskoláikat a rendezők és a verseny támogatói tárgyjutalmakban részesítették. Ez alkalommal is köszönjük támogatóink felajánlásait. Közreműködésük, szakmai támogatásuk nélkül a verseny nem jöhetett volna létre. Egyre több munkáltató érdeklődik az AOTV iránt, részben munkaerő-utánpótlás miatt, részben a képzés segítése áll szándékukban. Mivel a szakképzési támogatás ma nem jut el a számukra kedvezményezett iskolákba, így ez a támogatási forma az, melyet közvetlenül tudnak a tanulóknak, iskoláknak e versenyen keresztül eljuttatni. Köszönjük minden résztvevő nevében!

Gratulálunk az AOTV 2014 döntőjébe jutott valamennyi versenyzőnek és felkészítő tanárának! E megmérettetés szerint ők 2014 legjobb ifjú szakemberei!

Találkozzunk az AOTV 2015-ben megrendezendő vetélkedésén!