Autótechnika 2013

Az autófenntartó-ipari Autótechnika (a „budapesti DIGA”) és az új Automotive Hungary tematikus társítása szerencsésnek bizonyult. Az újdonságként megjelenő Automotive Hungary – melynek gondolata, tematikájának kidolgozója az X-Meditor Kft. Autós szakkommunikációs üzletága – az autógyártók, az autóipari beszállítók, kutató-fejlesztők, a felsőoktatás és kutatóhelyei, a szakmai szolgáltatók és szervezők kínálatát fogta össze, mely a rendkívül sikeres hazai autóiparba adott betekintést. A korszerű gépjárműszerkezetek, új autómodellek, hazai gyártóhelyekről kikerült alkatrészek az autójavítóknak is számos néznivaló érdekességgel szolgáltak.

Az autószerelők szakkiállítása, az Autótechnika talán jobb volt, mint amit a gazdasági helyzet egyes előzetes, kissé pesszimista elemzései indokoltak volna. Mindez a kiállítók számán és a kiállítási hozzáállásán is megmutatkozott. A cégek egy része már paradigmát váltott, és a tartósan fennálló helyzethez alkalmazkodik. Mások még a régi idők visszatérését várják, miközben panasszal és magyarázattal bőven tudnak szolgálni…

A kiállításon sok technikai és technológiai újdonsággal, új szakmai ajánlattal és új cégekkel is találkozhatott a látogató. Az idei kiállítás egyik hívó szava lehetett a „Megoldás”. A javítói több lábon állást és szolgáltatásbővítést, ügyfelek igényelte ésszerű és költségkímélő megoldásokat, minőséget adó javítástechnológiákat és minőségi alkatrészeket, élőmunka-kímélő megoldásokat, technológiákat egyaránt felfedezhetett az, aki bőven szánt időt a kiállítás átfésülésére. A sorból a szerszámkínálat bősége emelhető ki. A másik hívó szó volt a „Partnerség”. A cégek, műszeresek, alkatrészesek, szolgáltatók, ez érthető, szorosabbra akarják fűzni ügyfeleikkel kapcsolatukat, ezért kínálnak hosszabb távú együttműködést. A magyar ugyan nehezen köthető, de a jó ajánlatot, észérveket érdemes átgondolni. A harmadik hívó szó az „Információ”. Egyaránt szakmai, üzleti és közéleti. Pódiumbeszélgetések sora zajlott le, mindig telt házzal a szakképzésről, szakirodalomról, az autótechnika kihívásairól, a feketegazdaságról, a veteránjármű-javításról. A standokon az adatforrásokról, tanfolyamokról, a szellemi tulajdon védelméről, a szakiskolai standokon a középfokú képzésről, az egyetemek standjain a fiataloknak ma nagyon vonzó felsőoktatási szakirányi és projektkínálatokról informálódhattunk.

Befejezésül hadd említsem meg a számomra nagyon kedves pillanatokat: sokan érkeztek nagyobb gyerekeikkel (hogy múlik az idő felettük…), akik vagy a szakmában dolgoznak, vagy a szülők csak azért hozták el őket, hogy benyomást szerezzen a gyerek erről a világról, és közben pár szó erejéig felkerestek engem a vásári forgatagban. Ami még kedvesebb volt, ha lehet ilyet mondani, amikor az unokát hozták el, aki kora szerint még csak lufibegyűjtő volt, de már többen közülük a pályaválasztásról kérdeztek.

Köszönjük minden látogatónak a szakmai összetartást és reméljük, sok hasznos információval feltöltődve távoztak!