Az eredetiségvizsgálatról

Azok a műszaki vizsgaállomások, amelyek rendelkeznek NKH szerződésmódosítással, a KERT programban végezhetik a hatóság által elrendelt és a kérelemre induló előzetes eredetiségvizsgálatot is.

Az NKH a „felparaméterezését” elvégezte.

Amennyiben a hatóság a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vezetett 10032000-00289926-00000000 számlájára a szükséges fedezet összegét átutalták, és a 301/2009. (XII. 22.) kormányrendeletben rögzített működési és technikai feltételekkel rendelkeznek, a tevékenységet végezhetik.

A készpénz átutalási megbízás közlemény rovatába csak a következőket szükséges feltüntetni, szóközzel elválasztva:

– a befizető adószáma kötőjelek nélkül,

– a „fedezet-KERT” szó feltüntetése.

A program elérhető mindazon számítógépeikről, amelyekről a KÖKIR program is elérhető, a https://kert.nkh.gov.hu/kert/ címen.

Amennyiben böngészőjük a „A webhely tanúsítványa hibás” figyelmeztetést küldi, akkor válasszák a „Továbblépés erre a webhelyre (nem javasolt)” menüpontot.

A vizsgabiztosok és ügyintézők belépéshez szükséges felhasználóneve  általánosságban a KÖKIR-ben használt felhasználónév, azonban a névben szereplő @ helyett . -ot kell írni. A jelszó megegyezik a felhasználónévvel (pl.: skovacs13.ext.dmz).

Fontos, hogy a KERT program csak 20 karakterig engedi a felhasználóneveket rögzíteni, ezért akinek a felhasználóneve a pontokkal együtt meghaladja a 20-at, az csak az első 20 karaktert használja!

Sikeres belépés után a „kliensalkalmazás” menüpontot kell választani, ahol a JAVA segédprogram betöltődése után ismételten meg kell adni az előbbiekben alkalmazott felhasználónevet és jelszót.

Az ismételt sikeres belépés után a bal felső sarokban található „Főmenü” menüpontra kattintva a „jelszó megváltoztatása” menüpontban biztonsága érdekében mindenki változtassa meg jelszavát!

Az eredetvizsgálatot az „Adminisztráció” menüpontban kell megkezdeni, majd a „Vizsgálat” menüpontban kell folytatni. Az igazolás és a számviteli bizonylat az „Adminisztráció” menüponton belül található „igazolás nyomtatása” pontban érhető el.

A vizsgálatok csak az előzetes eredetiségvizsgálati eljárás részletes szabályairól szóló 301/2009. (XII. 22.) Korm. rendeletben előírtak alapján végezhetőek!

Külön felhívjuk a vizsgaállomások figyelmét, hogy

– a felelősségbiztosításra, mely kifejezetten eredetiségvizsgálat felelősségbiztosítására szól: 301/2009 korm. rend 6§ c) pontja,

– folyamatos 30 napnál nem régebbi „nemleges adóigazolás” egyszerűbben a köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepelnie kell a cégnek,

vizsgálat csak zárt térben végezhető.