Ébresztő: mopedvizsgáztatás a láthatáron!

Már az Autótechnika 2021/5. számában, „A MOPEDEK »FELNŐTTEK«, KEZELJÜK IS ŐKET ÚGY!” publikációban felhívtuk a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament kötelező időszakos műszaki ellenőrzéseket kíván minden tagállamban minden motorkerékpár és moped számára. 2023. március 29-én a https://etsc.eu weblapon olvashattuk többek között az alábbi felhívást az ABS fékek kötelezővé tételére a 125 cm3 alatti motorkerékpárokon is: „Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) az európai motorkerékpárosok biztonságának helyzetéről szóló jelentésében felszólítja az Európai Uniót és az európai nemzeti kormányokat, hogy tegyék kötelezővé a blokkolásgátló fékrendszereket (ABS) minden új motorkerékpáron.

A jelentés többek között a következő ajánlásokat tartalmazza:

– kötelező műszaki vizsgálatot kellene előírni minden motorkerékpárra és segédmotoros kerékpárra, valamint
– ellenőrizni kellene, hogy a járműveket nem alakították-e át nagyobb sebességre.

Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja a járművizsgálatra vonatkozó szabályokat, és várhatóan még idén javaslatot tesz.”

Mivel az időszakos műszaki vizsgákhoz a vizsgatechnológia kialakításánál elengedhetetlen, hogy az a járműgyártók technológiai vívmányaihoz, azok megfelelőség-ellenőrzéséhez is aktualizált legyen, ezért mintegy „bevezetésként” fókuszáljunk az ABS-követelményekre, ha már az EU-ban is ilyen frekventálttá vált a téma.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.