BMTS, a konkurens

A Bosch Mahle Turbo Systems nevet, rövidítve BMTS, még tanulnunk kell. A Bosch és a Mahle vegyesvállalatát 2008-ban alapították, gyárai Stuttgartban és Blaichachban és Ausztriában, St. Michaelben vannak.

A mai dolgozói létszám mintegy 350 fő. A turbófejlesztés és gyártás új szereplője nagy lendülettel kezdett, becsvágya, hogy az egyre ígéretesebb személyautó és haszonjármű turbó aftermarket meghatározó szereplője, sőt pár éven belül típuslefedettségével piacvezetője legyen.

A VW-től a BMTS idén augusztusban megkapta a kitüntető „Volkswagen Group Award 2012” kitüntetést. Az indoklásban a BMTS turbópróbapadi mindendarabos minőségbiztosítási rendszerét, ezzel a legapróbb hibák kiszűrésének lehetőségét említi a VW. Egyre több motornál alkalmaznak kétfokozatú töltést, így egyre nagyobb az igény a kétfokozatú töltőkre mind az EO, mind az alkatrészpiacon. E piacra is beszáll a BMTS, a gyártást 2013-ban kezdik. Egy ilyen töltőt az idei haszongépjármű IAA-n mutatott be. A turbó jövő generációját a több fokozat, a titán-alumínium ötvözetű turbinakerék-anyag és a golyóscsapágyazás fogja jellemezni. A BMTS már bemutatta az ezekkel készült prototípusokat.