A Federal-Mogul kefe nélküli villamos tüzelőanyag-szivattyút fejlesztett ki

A kefe nélküli elektromos tüzelőanyag-szivattyút kimondottan az on- és off-highway motorokhoz fejlesztették, azaz a közepes- és nehéz-tehergépjárművekhez közúti használathoz, valamint építőipari gépekhez, stabil motorokhoz, hajómotorokhoz és mezőgazdasági gépekhez. Ez a szivattyú lényegesen nagyobb élettartammal, illetve megbízhatósággal rendelkezik, mint a hagyományos tüzelőanyag-szivattyúk. 12 és 24 V fedélzeti feszültségű hálózatokhoz is ki lett dolgozva a technológia.

Egy elektromos tüzelőanyag-szivattyú lényegesen hatékonyabban dolgozik, mint azok a szivattyúk, amelyeket a motor hajt. Azonban a szénkefék és a kommutátorok, melyek egy hagyományos villamos szivattyúban megtalálhatóak, kopnak. Ez az erős vibrációk és rázás következtében terepen felgyorsul. A Federal-Mogul tüzelőanyag-szivattyújára azonban ez nem igaz. Az egyenáramú motor a kontaktmentes technológiával lényegesen ellenállóbb, még akkor is, ha közvetlenül a motorra szerelik. A szerteágazó tartóstesztek tanulsága szerint a kefe nélküli motor akár 20-szor hosszabb élettartamú is lehet, mint egy hagyományos villamos tüzelőanyag-szivattyú. A villamos hajtás által a hagyományos szíj- vagy fogaskerék-hajtású szivattyúkkal szemben a motor terhelése csökken, mely csökkenti a tüzelőanyag-felhasználást és ezáltal a károsanyag-kibocsátást. Kialakításának következtében a kefe nélküli motor könnyen beépíthető a meglévő tüzelőanyag-szivattyúk helyére, így kiváltja a hagyományos villamos szivattyúkat. Ez növeli a szervizintervallumot és csökkenti a fenntartási költségeket.

Ezzel a fejlesztéssel a Federal-Mogul a tulajdonában lévő dízelmotor és elektronikai területen lévő know-how-kat összevonta. A kefe nélküli villamos tüzelőanyag-szivattyút az Indianában, Logansportban lévő technikai centrumban fejlesztették ki. A gyártás is itt történik, és innen szállítják ki a dízelmotor- és dízelszűrőgyártóknak. Az aftermarketpiacra a Carter márkanév alatt is forgalmazzák.