Opel DTI és CDTI

Opel Vivaro 1.9 Dti (2007-ben gyártott, motorkód: F9Q, 453 455 km-rel) jutott el hozzám, vontatókötél végén, a motor darabjaival a rakterében. A tulajdonos elmondása szerint február óta van szétszedve. A probléma ami miatt ennyire szétbombázták az volt, hogy alapjáraton egyszerre megállt a motor. Kicsi gondolkodási időt kértem, mert ugye mások után összeszerelni elég nehéz dolog. Elvállaltam, és elkezdtem a vizsgálódásokat. A hengerfejjel több bajom is akadt. A porlasztókat számozás nélkül szedték ki, de csak hármat, mert a negyedik igazán belegyógyult.

Nekem is néhány napba telt mire ki tudtam szedni, de sajnos sérülten. Így kellett egy új porlasztó. A tulaj hozott egyet, bár nem szeretem az ilyet, de beszereltem. Összerakva derültek ki még dolgok, például a főtengelyjeladó is hibás volt. Végezetül azt is megtudtam, miért akadt össze a motor. A vezérműtengely-kerék retesze elnyíródott és a kerék elfordult. Az autó eleinte szépen járt, de ahogyan futottam vele a próbaköröket, egyre rosszabb lett. Pedig a porlasztókat rátanítottam. Egyébként minden porlasztót megnéztek porlasztási sugárképre. Az egy dolog, ahogy mondják.

Konzultálás a vezérkarral, aminek következménye az lett, hogy megtudtam, nem vagyok jó szerelő, hogy elrontottam valamit… Ez kicsit rosszul esett, ki nem érezne így.

Az én elméletem és véleményem az volt, hogy amiatt viselkedik háromhengeresként a motor, mert a porlasztó, amit hoztak, nem ebbe az autóba való.

Mert ugye ez a rendszer 1200 bar körüli nyomáson dolgozik, az Opeleknél ez DTI néven fut. De van még egy típusú motor, nagyobb nyomással, ami már CDTI néven ismeretes. Szerintem ez a porlasztó egy ilyen típusú motorba való.

Otthon volt egy bontott DTI motorom. Kihúztam a porlasztót, és bent „bedobtam” a kocsiba. Rá sem kellett tanítanom, azonnal felismerte, hibátlanul járt a motor, nem háromhengerezett. Teljesítménye is elfogadható volt, és a műszerek sem jeleztek hibát. A főnökség nem nagyon akarta elhinni, hogy az autó jó lett, ezért elvitték egy „specialistához”, de nem volt mit tenni, jól működött. Dicséretet ugyan nem kaptam, de az autó jól működik, és a tulajdonos elégedett.