VCDS Ross-Tech

VAG-COM – van, ki e nevet a diagnosztikában ne ismerné? És a VCDS-t? Lehet, hogy ezt már kevesebben, pedig csak a VAG-COM névváltozása, mai kereskedelmi megnevezése: VCDS = VAG-COM Diagnostic System.

Az Amerikai Egyesült Államokban működő Ross-Tech Kft. Uwe Ross úrhoz kötődik, ő az alapító, és ma is a már nem kis családi vállalkozás „főszakácsa”. A németországi Freiburgban született, és mint írja életrajzában, 1982-től a VW-csoport autóinak nagy műszaki rajongója. Az USA-ban járt egyetemre.

A Ross-Tech cég a diagnosztikában az egymárkás rendszerteszter (mondjuk szkennernek, vezérlődiagnosztikai műszernek) kifejlesztését tűzte ki célul. Miután a VW-csoport (VW, Audi, Seat, Skoda) autói az USA-ban is nagyon közkedveltek, így a műszernek európai és amerikai változata kell hogy legyen.

Hangsúlyozzák, nincs a VW-csoporttal kapcsolatuk, tőlük függetlenek. A gyári műszerek (szoftverek) kiválóak. Azt mindenkinek el kell ismernie, hogy általában a gyári a legjobb. Ők sem tudnak kevesebbet, és amit tudnak, azt a kezelőfelületi megjelenítésben máshogy tudják, néha a gyakorlat szempontjából praktikusabban az eredetinél.

Ami becsvágyuk, hogy az új modelleket illetően is frissek legyenek. Ez az időtartam a független autójavítói szektor elvárása szerint egy-két modellévnél ne legyen hosszabb.

A VCDS európai sikerének titka, természetesen a korrekt tartalmon túl, az, hogy számos országban találtak olyan szakembereket, akik lefordítják, gondozzák a programot és háttér támogató anyagokat, sőt hozzá is tesznek felhasználást segítő információkat. Ők naprakészek és az ügyfelek bármikor kapnak tőlük segítséget.

A magyar és román verziót Molnár József úr Sepsiszentgyörgyön készíti, az első három legjobb európai rendszergazda egyikeként. Természetesen hivatalosan is képviselve a Ross-Tech céget. A szerkesztőség kérésére engedélyt kaptunk tőle, hogy a szakmai háttérinformációk közül, mely a műszertulajdonosoknak természetesen rendelkezésére áll, közzé tegyünk néhányat az Autótechnikában. Köszönjük!

Forrás: www.vcds.hu