SKF turbófeltöltő-golyóscsapágyak

A turbófeltöltők nélkülözhetetlenek mind a motornyomaték és teljesítmény növelése, mind a tüzelőanyag-fogyasztás és az emisszió csökkentésében, és lehetővé teszik a motorok méretcsökkentését, a ma oly fontos downsizingot. Az SKF egy új, kompakt golyóscsapágy- egységet fejlesztett ki a személy- és teherautók turbótöltőihez, mely kisebb súrlódása révén nagyobb effektív motorhatásfokot ad. A csapágyegységben a hagyományos siklócsapágyat egy kétsorú, szuperprecíziós golyóscsapágy helyettesíti, amely csökkenti a súrlódást, és hozzájárul a fogyasztás, valamint a károsanyag-kibocsátás akár 2%-os csökkenéséhez is. Ezt a teljesítményt a hagyományos siklócsapágyakénál kisebb súrlódással és a nagyobb futáspontossággal sikerült elérni. Kis fordulatszámon a turbólyuk is csökken.

Az SKF turbófeltöltő golyóscsapágyegység kerámiagolyókat tartalmaz, amelyek nagy hőmérsékleten és rossz kenési viszonyok között is működnek, miközben nagy fordulatszámon csökkentik a centrifugális terhelést. A golyóscsapágyegységekhez kevesebb olajra van szükség. Az egység olyan korszerű technológiát és anyagokat használ, mint a repülőgépacél, a kerámiagolyók, nagyszilárdságú acél és műanyag kosár. A kis tömegű kerámiagolyók a motorolaj-szennyeződéssel szemben is védelmet jelentenek. A kivitel zajszintje alacsony, nagyobb a futáspontossága, beépített csillapítással és megforgás elleni védelemmel rendelkezik.

Az SKF turbófeltöltő golyóscsapágyegység kevesebb elemből áll, ezáltal könnyebben szerelhető, nagyobb a szerelési pontossága, csökken a szerelési idő és a költség.