BorgWarner-jubileum

2010. augusztus végén ünnepelte a BorgWarner kirchheimbolandeni gyáralapításának 50. évfordulóját. A céget 1960-ban alapították és azóta a globális autóipari beszállító legnagyobb gyárában több, mint 40 millió turbótöltőt gyártottak. A BorgWarnernek Oroszlányban is van leányvállalata, ahol különböző személyautó márkák számára gyártanak turbótöltőket.

Az európai piacon a turbótöltők iránti nagy keresletnek köszönhetően a cég 2000-ben Indianapolisból a németországi Kirchheimbolandenbe költöztette központját. 2004-ben fejlesztő központtal is bővültek, ahol sok száz mérnök és technikus dolgozik új ötletek és koncepciók kifejlesztésén. Kezdetben mindössze 530 négyzetméteren helyezkedett el, napjainkban azonban már 30 000 m2-re bővült és 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A változtatható turbina geometria (VTG) dízel és benzines rendszerekhez, vagy a kétfokozatú turbótöltő (R2S) két kiváló példája, hogy milyen technológiák fejlesztésével is foglalkoznak a német városban. 2010-ben a BorgWarner premiert ünnepelhetett, mivel kombinálta a VTG és a R2S a 3 literes BMW motorokban. Ahhoz hogy a turbótöltők iránti megnövekedett keresletet, valamint a növekvő technológiai követelményeket a sorozatgyártás rugalmassága és kapacitása terén összhangba hozza, 2008-ban új logisztikai központot hozott létre. A BorgWarnert a kutatás-fejlesztés, a gyártás és a prototípus fejlesztése és szerelése képessé teszi a turbófeltöltő rendszerek teljes spektrumának lefedésére, a motor- és autógyártói igények teljes körű kielégítésére.