A VW megveszi a Porsche Holding Salzburgot

A VW és a Porsche integrációja halad előre. Egy évvel ezelőtti megállapodásuk szerint a wolfsburgi konszern megveszi a Porsche Holding Salzburgot (PHS). A nemzetközi autókereskedő ház 50%-a a Porsche és a Piëch családhoz tartozik, akik beleegyeztek a döntésbe – közölte a VW.

Az átadás előreláthatóan 2011 első félévében, legkésőbb 2011. szeptember 30-ig kell megtörténjen, az előzetes megállapodás szerint 3,3 milliárd euró értékben. Ezzel a döntéssel a Porsche és a Piëch család egyértelműen állást foglalt egy integrált autókonszern kialakítása mellett.

A konszernelnök, Martin Winterkorn azt nyilatkozta: „a Porsche Holding Salzburg egy nagynyereségű és -hatásfokú értékesítőtársaság.” A társaság megtartja a vállalati egységét az üzleti modellel, az összes vállalati egységgel és márkával együtt. Ugyanakkor a VW erősíti az értékesítési üzletét a jelentősebb piacokon és régiókban. A PHS a legsikeresebb autóértékesítő vállalatnak számít Európában, jelentős piaci részesedéssel bír mindenekelőtt Ausztriában, Nyugat-Európában, Kelet-Közép-Európában és Kínában. A kiskereskedelmi üzletmező két külön dolgozó üzleti csoportra osztható: Porsche Inter Auto (VW/Porsche), valamint a francia PGA vállalat (többmárkás értékesítés). A 2009/10-es üzleti évben a vállalat 421 000 új autót értékesített és 12,2 milliárd eurós forgalmat bonyolított. A vállalat 20 300 főt fog