A Süd-Chemie lítium-vas-foszfátot gyárt

A Süd-Chemie AG több mint 60 millió eurót invesztál a lítium-vas-foszfát (LFP) gyártásba. A német vegyipari vállalat, kanadai leányvállalata, a Phostech Lithium telephelyén, Candiacban (Quebec) építi fel első létesítményét az LFP ipari gyártására.

A gyártás a cég által kifejlesztett eljárással folyik majd. A sorozatgyártás 2012-ben indul, 2500 tonnás volumennel. Az LFP egy különlegesen nagy teljesítményű energiatároló anyag akkumulátorok számára, melyeket többek között villamos autókban használnak. Ez a mennyiség lehetővé teszi 50 ezer tisztán villamos személyautó vagy akár 500 ezer hibrid autó gyártását évente.

A Süd-Chemie eddig évente maximum 300 tonna LFP-t tudott gyártani ezzel az eljárással moosburgi telephelyén. A lítium-ion akkumulátorok egyéb tároló anyagaival összehasonlítva az LFP előnyei a nagy energiasűrűség és anyagbiztonság, a hosszú élettartam, alacsony gyártási költségek és a ciklusstabilitás. Ezek következményeként hosszú távú használat esetén is stabil és megbízható a töltési és a kisülési folyamat. A villamos hajtású autók mellett ezt a tárolóanyagot használják a stacionárius, nagy teljesítményű akkumulátorokban is, a villamos hálózat stabilizálására vagy a napenergia tárolására. A Süd-Chemie már alkalmazza az anyagot Európában, Ázsiában és Amerikában, mobil elektromos szerszámokban, autók indítóakkumulátoraiban és elektromos kerékpárokban.