Robotautók úton Kínába

Július 22-én, Rómában eldördült a startpisztoly: négy villamos, gyakorlatilag vezető nélküli robotautó indult el, hogy Moszkván, Szibérián és a Góbi sivatagon átkelve mintegy 15 000 kilométert tegyen meg Shanghajig. Az autókat az észak-olaszországi pármai egyetem fejlesztési projektje keretében építették.

Napelemekkel működő videokameráik képeket küldenek az útról egy programnak, amely kiszámítja és megállapítja, melyik utat válassza a vezető nélküli autó. A selyemúton haladó, „Overland 13”-nak elnevezett expedíció a fenntartható mobilitást szolgálja.

A pármai egyetem professzora, Alberto Broggi a projekthez 1,7 millió eurós EU-támogatást szerzett. „A célunk az lesz ez után a kaland után, hogy ezeket az autókat a városba vigyük, így hozzájárulva a városi mobilitás megváltoztatásához” – magyarázza Broggi. A négy prototípust 100 napos, 11 országon átívelő útjuk során 7 kísérő jármű támogatja. A hivatalos startjelet az olasz külügyminiszter, Franco Frattini adta le. Valójában az expedíció már 2 nappal korábban, Milánóban elindult, és október 28-án éri el Shanghajt. A shanghaji világkiállítás, melynek mottója „Jobb város, jobb élet”, pont akkor fog befejeződni. Az expedíció így köti össze a kínai világkiállítást a 2015-ben Milánóban rendezendővel.