Környezetbarát akkumulátorok start-stop funkcióval rendelkező autókhoz

A Johnson Controls és a Volkswagen közösen kifejlesztettek egy akkumulátort, start-stop automatikával felszerelt autók számára. Az AGM-akku – mely önmagában régről ismert – nagy teljesítményre képes, továbbá a többi modellnél kevésbé érzékeny a hőre.

Így a melegebb klímájú országokban is bátran használható. A következő években lesz a legnagyobb kereslet a start-stop funkcióval rendelkező hibrid autók iránt. Nagyon fontosak tehát azok a megoldások, melyek ezen autók tüzelőanyag-fogyasztását és károsanyag-kibocsátását csökkentik, és az AGM-akkumulátor pont ezt teszi. Emlékeztetőül: a start-stop automatika üresjáratban automatikusan leállítja (például piros lámpánál) és a megfelelő időben, ha a vezető a kuplungot vagy a gázt működteti, újraindítja a belső égésű motort.

Mindez nagy igénybevételnek teszi ki az akkumulátort. Az AGM-akku lehetővé teszi a motor automatikus újraindítását, miközben végig elegendő energiát biztosít a világítás és a rádió működtetéséhez. Ezen kívül jobban ellenáll a korróziónak is, vízfelhasználása pedig csekélyebb. A nagy külső és például motortéri belső hőmérséklet teljesítményét kevésbé befolyásolja. Mindez növeli a beépítők tervezési szabadságát is, ugyanis olyan helyekre is be lehet építeni az autóba, ahol nagy hőmérséklet uralkodik. Továbbá meleg éghajlatú országokban is bevethető, ahol a motorháztető alatt nagyon nagy hőmérséklet alakul ki akkor is, ha az autó parkol. Az akkumulátort a németországi Zwickauban és Hannoverben gyártják L5, L6 és L7-es szabványméretekben, innen szállítják a VW-konszern szinte mindegyik európai összeszerelő üzemébe. A nagy teljesítményű, környezetbarát akkumulátort az összes, start-stop automatikával felszerelt BlueMotion modellben alkalmazzák, és további jövőbeni modellekben is használják majd.