A németországi Zöldek 5000 euró vásárlásösztönzőt akarnak villamos autókra

A németországi Zöldek 2011-től minden egyes villamos autó vásárlását 5000 euró hozzájárulással kívánják támogatni. Az ehhez szükséges összeget a gépjárműadóból vonnák el.

Eleinte a hozzájárulás azokat a hibrid autókat is érintené, melyek belső égésű motorral is rendelkeznek. A több milliárd eurós nagyságrendű program keretében, a német szövetségi kormány által korábban kitűzött célt – mely szerint 2020-ig egymillió villamos autó fog futni a német utakon – a Zöldek parlamenti frakciója meg kívánja duplázni. Annak érdekében, hogy ilyen járműveket minél gyorsabban a piacra dobjanak, 2019-ig vásárlásösztönzőt alkalmaznának, fokozatosan bevezetve. A program része, hogy 2015 januárjától a robogókat csak belső égésű erőforrás nélkül lehet majd forgalmazni. A közlekedési bizottság elnöke, Winfried Hermann szerint a jövő az elektromobilitásé. Németország azonban az elektromos autók piaci bevezetése terén az Egyesült Államok, Kína és a legtöbb uniós tagállam mögött kullog. Indítványuk hozzájárul a környezetvédelemhez, és biztos állásokat teremt a német autóiparban.

A fejlődő országokban gyors modernizálás folyik napjainkban. 2009-ben, Kínában 14 millió autót adtak el, 46%-kal többet, mint egy évvel korábban. Az előrejelzések szerint 2030-ig megduplázódik a világ járműállománya. Az ez által egyre erősebbé váló olajtól való függőséget csak alternatív energiaforrásokkal lehet megszüntetni.