A GM India és a Reva együttműködése a villamos járművek területén

A Frankfurti Autószalonon, szeptember 16-án került először bemutatásra a Reva NXR (NeXt Reva), a Reva Electric Car Company Ltd. új, lítiumion-meghajtású elektromos autója, melynek gyártását 2010 elejére tervezik. A Reva NXR egy kiskategóriás, háromajtós, négyüléses, csapott hátú családi autó, mely kiválóan alkalmas városi közlekedésre.


Szabó János, a Comtex Green Zrt. vezérigazgatója (bal oldalon) és Keith Johnston, a Reva európai elnöke

A maximális sebessége 104 km/h, hatótávolsága 160 km egy feltöltéssel. A 90 perces gyorstöltést alkalmazva (a normál töltési idő 8 óra) a Reva NXR napi 320 km effektív hatótávolságot biztosít. Egy 15 perces gyorstöltés 40 km-rel bővíti a megtehető távolságot. A Reva NXR kulcs nélküli ajtónyitásra és üzemelésre képes, kettős töltőaljzattal, intelligens digitális kijelzővel és rengeteg telemetriai technikával rendelkezik.

Ezek közzé tartozik az sms-es riasztás és irányítás, mint a „még megtehető távolság” és a „szükséges idő a teljes feltöltésig”, a távirányításos utazótér hűtés/fűtés, havi e-mail a vezetés/használat gazdaságosságáról, szerviz- és biztosításfigyelmeztetések, távdiagnosztizálás és -javítás és a REVive távvésztöltés. Ez az egyedülálló technológia válasz az elektromos autók „hatótávolság-mizériájára”, és úgy jelenik meg, mint egy láthatatlan tartalék üzemanyagtartály, amikor is a vezető elhasználja a teljes töltöttséget. A felhasználó csak telefonál vagy küld egy sms-t a Revának, és pár percen belül kezdődik is az azonnali távfeltöltés. A fejlett telemetriai opció felméri az autó töltöttségi szintjét a távolból, és aktivál egy tartalék energiamennyiséget, miközben vigyáz az akkumulátorok élettartamára. Perceken belül, a telemetria segítségével pár kilométer hozzáadódik az aktuális hatótávolsághoz, így a vezető haza tud vele érni, vagy egy helyre, ahol töltheti az NXR-t.

A Reva NXG egy kiskategóriás, kétajtós, kétüléses, levehető targatetős, sportos autó. Egy feltöltéssel 200 km megtételére alkalmas, maximális sebessége 130 km/h. Ugyanolyan távmetrikai technológiákkal bír, mint a Reva NXR, beleértve a REVive opciót.

A gyorstöltőt használva napi 400 km az effektív hatótávolsága. A General Motors India és a Reva Electric Car Company szeptember 24-i tájékoztatása szerint a két vállalat a jövőben együttműködik az indiai piacra szánt elektromos járművek fejlesztésében.

A REVA magyarországi kizárólagos forgalmazója a Comtex Green Zrt. (www.villanyverda.hu). A végleges magyarországi árakat október 29-én, a hazai bemutatón teszi közzé a forgalmazó.