Egyre valószínűbb a GVO kétéves meghosszabbítása

Az EU versenybizottsági tagja, dr. Stephan Simon és dr. Christian Genzow autóipari szakértő szerint egyre valószínűbb, hogy a GVO-szabályozást meg fogják hosszabbítani. 2010 utánra a két szakember 6 jövőképet vázolt fel:

1. Ernyő-GVO járműspecifikus szabályokkal
2. Ernyő-GVO járműspecifikus szabályok nélkül
3. Az aktuális GVO-szabályozás redukálása egy bizonyos területre, mint az ügyfélszolgálat / aftersales
4. A jelenlegi szabályozás meghosszabbítása
5. Új, kibővített járműspecifikus GVO-szabályozás
6. Az ernyő-GVO eltörlése

Az ötödik és a hatodik jövőképet a szakemberek azonban egyáltalán nem tartják valószínűnek. A legvalószínűbbnek a négyes pont látszik, vagyis a jelenlegi szabályozás 2 évvel történő meghosszabbítása, tekintettel a jelenlegi gazdasági-pénzügyi válságra is. De hogy 2012 után mi lesz, az még teljesen nyitott.

Jürgen Creutzig, a CECRA (Európai Autókereskedők és -javítók Tanácsa) elnöke szerint is az első négy jövőkép valamelyike képzelhető el. A szakember szerint a szabályozás legfőbb eleme a kereskedők védelme. 1985 óta hatályban vannak ezek a rendelkezések, és Creutzig szerint továbbra is szükségesek, hogy csillapítsák a gyártók és a kereskedők közötti kiegyensúlyozatlanságot. Arra is figyelmeztetett azonban, hogy a kereskedők ne gondolják a GVO-szabályozást egy mindent megoldó csodaszernek. A GVO ugyanis nem védi meg a gyenge vállalkozásokat, illetve azokat, akik kötelezettségeiket nem teljesítik. Inkább egyfajta „alaptörvényként” funkcionál – keretfeltételek nélkül a kereskedők helyzete ugyanis sokkal rosszabb lenne.