Hűtőközeggel 2009. július 5-től csak képesített vállalkozás foglalkozhat!

A 842/2006/EK/ (ún. FGáz), a 303/2008/EK, illetve a 307/2008/EK rendeletek, valamint a 310/2008 (XII. 20.) Kormányrendelet alapján 2009. július 5-től a klíma-, hűtő- és hőszivattyú berendezésekkel foglalkozó gazdálkodó szervezetek (társas és egyéni vállalkozások) csak akkor tevékenykedhetnek a HLH szektorban, és vásárolhatnak hűtőközeget, amennyiben mind maguk, mind személyzetük megfelelő képesítéssel rendelkezik. A rendeletek hatálya kiterjed a telepített hűtő, klíma, hőszivattyú, valamint a járműklíma és szállítmányhűtés szektorokra.

A Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége 2009. július 4-ig biztosíthatja a fenti képesítés megszerzésének lehetőségét a gazdálkodó szervezetek számára, továbbá ugyaneddig újíthatja meg a jelenlegi kártyákat is. A kiadott képesítések megfelelnek a vonatkozó EU-rendelet szerinti átmeneti képesítésnek és 2011. július 4-ig lehetnek érvényesek. A végleges képesítések módszerének megszervezése és kiadása a fenti Kormányrendelet szerint létrehozandó Országos Minősítő és Képesítő Testület feladata lesz.

A gazdálkodó szervezetek képesítése a kormányrendeletben meghatározott feltételrendszerhez kötött (képesített személyzet — azaz megújított kártya, megfelelő eszközök és technológiák). A megfelelőséget az átmeneti időszakban a vállalatok önvizsgálattal ellenőrzik. A végleges képesítés kiadását független audit fogja megelőzni.

Felvilágosítást a szövetség irodája ad (1027 Budapest, Fő utca 68., telefon: 1/201-7137, ahová a megújítandó arcképes zöld- és narancssárga kártyákat is be lehet küldeni megújításra, és további részletek találhatók még a HKVSZ honlapján www.hkvsz.hu is, ahol a cégképesítésre is lehet jelentkezni.