50 éves a MINI

A Sir Alec Issigonis tervezte MINI-t először 1959-ben mutatták be, így idén ünnepli ötvenedik születésnapját. A BMW-csoport által 2000-ben sikeresen újraélesztett MINI-t mind a mai napig az angliai Oxfordban gyártják. Issigonis az elsőkerék-hajtás, valamint a keresztben elhelyezett motor mellett döntött, ehhez egyetlen lehetőségként a Morris Minor 948 köbcentiméteres, 37 lóerős, úgynevezett „A-sorozatú” erőforrása jöhetett szóba.

 

Teljesítménye már így is több volt, mint elegendő, az első tesztjármű ugyanis mindjárt tiszteletet parancsoló 150 km/h végsebességet ért el. Ez bőven meghaladta a tempót, aminél a kisautó még biztonsággal uralható maradt, mivel eredetileg sem futóművét, sem pedig fékrendszerét nem ilyen menetteljesítményekre tervezték. A motor teljesítményét így hengerűrtartalma 848 köbcentiméterre csökkentésével 34 lóerőre korlátozták, ami még így is figyelemre méltó 120 kilométer/ órás csúcstempót biztosított az újdonság számára. A klasszikus MINI hatalmas sikere nemsokára az egész világon ismertté tette „atyját”, ám Issigonis minduntalan hangsúlyozta: „Nem feltaláltam, hanem megterveztem a Minit”. 1961-ben Alec Issigonist műszaki igazgatói tisztségében az Austin Motor Company, majd két évvel később a BMC igazgatótanácsába is beválasztották. 1967-ben a Királyi Természettudományi Akadémia (Royal Society), azaz N a g y - B r i t a n n i a legnevesebb tudóstársaságának tagjai közé léphetett, két évre rá pedig a királynő lovaggá ütötte a klasszikus Mini alkotóját.

 

Sir Alec Issigonis tanácsadóként még 1971-es nyugdíjba vonulását követően is egészen 1987-ig segítette a vállalatot, a következő év október 2-án, röviddel 82. születésnapja előtt hunyt el. Az ötvenéves jubileum alkalmából a Brit Nagykövetség, a Mini Club Hungary és a BMW Magyarország pénzadományt, ajándékokat, valamint Henning Putzke, a BMW Magyarország ügyvezető igazgatója egy MINI One típusú személyautó kulcsát adta át. A felajánlás révén az autót a daganatos gyermekeket gyógyító intézmény fél éven keresztül sürgősségi vérszállításra használhatja.