Renault Nissan Szövetség szerepet vállal a

A Renault–Nissan Szövetség tagja, a Nissan, Nagy-Britannia és Portugália kormányával együtt bejelentette, hogy két új gyárat építenek Európában a korszerű lítiumion akkumulátorok gyártására. Ezzel a Renault–Nissan Szövetség megteszi az első fontos lépést ahhoz, hogy Európában gyártson akkumulátorokat a „0 Emissziós Mobilitási Program” céljára.

A gyár Sunderlandben lesz, ahol a Nissannak már ma is működő autó-összeszerelő üzeme van. Az angliai telephely a Nissan európai anyaüzeme lesz az akkumulátorgyártás tekintetében, és egyben az újonnan létesített Északkelet-Angliai Alacsony Széndioxid-kibocsátású Gazdasági Térség központja is lesz. Itt a kormány az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gépkocsi-technológiákkal foglalkozó új oktatóközpontot, technológiaparkot és egy, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gépkocsik számára szolgáló, nyílt hozzáférésű próbapályát kíván létrehozni.

Portugáliában több lehetséges helyszínt is kiválasztottak, ahol akkumulátorgyár létesíthető, de a végső döntésre egy későbbi időpontban kerül sor. Az elmúlt év novemberében Portugália volt az első európai ország, amely aláírta a végső megállapodást a Szövetséggel a „0 Emissziós Mobilitási Program” 2010-zel kezdődő megvalósítására. Ennek a tervnek a keretében a Szövetség 2011 tavaszától kezdi meg az elektromos autók szállítását, a portugál kormány pedig az elkövetkező 2 évben elősegíti Portugália területén egy 1300 akkumulátorfeltöltő állomásból álló hálózat kiépítését. Június 29-én a portugál kormány 25 várossal, valamint fontos autópálya- és parkolóüzemeltetőkkel megállapodást írt alá azzal a céllal, hogy országos lefedettséget biztosító akkumulátorfeltöltő állomásokat telepítsenek. Emellett ekkor mutatták be a töltőállomások prototípusát.