REVA elektromos autó már hazánkban is

A világszerte ismert REVA elektromos jármű mostantól két típussal van jelen Magyarországon. Az Angliában – a dugó- és útdíj alól mentesülő, G-Wiz néven ismert – és Európa 10 másik országában is, valamint Indiában, az USA-ban, Japánban is népszerű REVA a kizárólagos forgalmazó Comtex Green Elektromos Járműtechnikai Zrt. jóvoltából mostantól Magyarországon is kapható.

Magyarország az első közép-európai ország, ahol elérhetővé vált a tisztán elektromos hajtású városi jármű, Ausztriát és Németországot is megelőzve. A zéró emissziójú „villanyverda” hatótávolsága 80 km, végsebessége pedig 80 km/h. A nagyvárosi forgalomban ideális, könnyen vezethető autó teljesen automatikus erőátvitelű. Kis fordulási sugara miatt (3,5 m) könnyen irányítható. A nulla szén-dioxid-kibocsátás a járművet meghajtó akkumulátornak köszönhető. Ennek teljes feltöltése jelenleg 389 forint, tehát fogyasztása nem egészen 5 Ft/km. A fedélzeti töltő bármilyen szabvány dugaljhoz csatlakoztatva könnyedén feltölti a járművet. A REVA cég már régóta foglalkozik elektromos járművekkel; alapítójának, Chetan Kumar Maininek 15 év tapasztalata van elektromos, napenergiával működő és hibrid autók fejlesztésében. Szabó János, a REVA kisautót Magyarországon kizárólagosan forgalmazó, debreceni Comtex Green Zrt. vezérigazgatója Az év vállalkozója díjat kapta 2008-ban. Mivel mostantól már elérhető, kapható városi elektromos jármű, aktuálissá vált a kormányzat és az önkormányzatok környezetkímélő közlekedést támogató, ösztönző rendszereinek, jogszabályainak kidolgozása is.

A REVA első magyarországi értékesítési pontja az Aréna Plázában nyílt meg. A járművet Kaliforniában fejlesztették, gyártója a REVA Electric Car Company Ltd. Bangalore-ban (India). 1994 óta fejlesztik, 2001 óta gyártják, 2005 óta forgalmazzák Európában. Az „alap REVA”, azaz az ólomakkumulátoros REVAi teljes töltési ideje 8 óra, hatótávolsága 80 km. A REVA L-ion teljes töltési ideje 6 óra, hatótávolsága 120 km. A benzines autókhoz képest „tankjának” feltöltése heted annyiba kerül, a biztosítási költség a hagyományos autó biztosításának hatoda, a gépjárműadó ötöde, és a szerviz költsége is jóval olcsóbb. Egy 1,4 literes benzines gépkocsit véve alapul, annak éves összköltsége körülbelül 700 ezer forint, míg a REVAi-é kevesebb, mint 200 ezer. Az akkumulátorcsomag egy idő utáni cseréjének költségével azonban számolni kell.