A Nissan és a JATCO együttesen fejlesztik az új, következő generációs CVT-váltót

A Nissan Motor Co., Ltd., amely már jó ideje vezető szerepet vállal a CVT- (fokozatmentes, folyamatosan változó áttételű sebességváltó) technológia fejlesztésében és alkalmazásában, valamint a JATCO Ltd., a Nissan sebességváltó-beszállítója, bejelentették, hogy közösen fejlesztik a kisméretű és könnyű CVT-váltók új generációját.

Az új CVT-váltó újszerű szerkezeti felépítésű lesz, mert kombinálja a hagyományos CVT-váltó tolóhevederes áttételezését a külső fogaskerék-áttételekkel, és sokkal nagyobb a megvalósított áttételi viszonyszám. Az új CVT-váltó a tervek szerint a közeljövőben fog megjelenni a kompakt Nissan személyautókban. Az új szerkezeti kialakítás révén a jelenlegi 6,0:1-ről 7,3:1-re változott a kihasználható áttételi viszonyszám, ami 20%-kal nagyobb, mint a többi CVT-váltóé, ezáltal jobb a gyorsítóképesség és a gázpedál-reakció. A 7,3:1-es áttétel nagyobb, mint a nagy lökettérfogatú motorral hajtott autókhoz használt átlagos, 7 fokozatú hagyományos automata váltóké, és így a sorozatgyártású autókban használt legnagyobb áttételek közé tartozik, kivéve a kettős tengelykapcsolójú sebességváltókat (DCT) és a kézi kapcsolású sebességváltókat.

A következő generációs CVT-váltó része az adaptív sebességfokozat-vezérlés (ASC), amely az indí- táshoz, a gyorsításhoz és az emelkedőn felfelé vagy lefelé haladáshoz legjobban illeszkedő áttétel automatikus kiválasztásával javítja az autó menetdinamikai teljesítő-képességét. „A Nissan úgy véli, hogy a CVT-váltóban, mint a belső égésű motorok gazdaságos üzemanyag-felhasználását segítő vezető technológiában, nagyon jó lehetőségek rejlenek” – magyarázza Shuichi Nishimura alelnök, a Nissan Hajtáslánc Műszaki Részlegének vezetője. „A Nissan 1991-ben kezdte meg a CVT-technológia alkalmazását, és ettől kezdve folyamatosan fejlesztette annak a motorral együttműködő vezérlését és egyéb rendszereit, és bővítette a Nissan gépkocsikban történő alkalmazás arányát. Az üzemanyag-fogyasztás további csökkentésére irányuló követelmény, amely együtt jár a CO2 -kibocsátás mérséklésével is, ösztönzött bennünket arra, hogy megsokszorozzuk a JATCO céggel együtt a következő CVT-generáció kifejlesztésére tett erőfeszítéseinket.” A JATCO, a világ legnagyobb CVT-előállító cége az egyetlen olyan gyártó, amely teljes CVT-típussort kínál a miniautóktól egészen a 3,5 l-es V6-os motorral hajtott nagy személyautók hajtására alkalmas méretben. Itt készül a világon gyártott összes CVT-váltó 43%-a. „A következő generációs – külső sebességváltóval kiegészített – CVT-váltóknak nemcsak a megvalósítható áttételük nagy, a tömegük kisebb, és alkalmazásukkal csökken a tüzelőanyag-fogyasztás is, de kis méretük révén kibővül azoknak a gépkocsiknak a köre, amelyben alkalmazhatók” – Yo Usuba, a JATCO alelnöke.