Eberspaecher kipufogógáztisztítás hidrogénmotorokhoz

A kipufogórendszereket gyártó Eberspaecher-csoport az idei (2022) Hannover Messe szakkiállításon mutatja be a hidrogénes belsőégésű motorokhoz kifejlesztett (H2ICE) kipufogórendszerét. A hidrogénmotorokról mi is nemrégiben cikkeztünk és önálló rovatunk is van a hidrogénhajtással kapcsolatosan.

A hidrogénmotorokban nagy lehetőségek rejlenek, mint CO2-semleges tüzelőanyag, különösen a nehéz teherszállítás és a terepjáró gépjárművek terén. Az Eberspaecher-csoport egyik tagja, a Purem, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hagyományos belső égésű motorokhoz és hibrid hajtásokhoz használható kipufogógáz-kezelő rendszerek fejlesztésében és gyártásában. A szakértők ezt a szakértelmet most a hidrogénmotoroknál alkalmazzák. Az Eberspaecher véleménye szerint a kipufogógáz kezelése ugyanolyan fontos a hidrogénmotoroknál, mint a hagyományos belső égésű motoroknál, mivel nitrogén-oxid, és el nem égett szénhidrogének keletkeznek a motorolaj-égéséből.

A szelektív katalitikus redukciós (SCR) technológiát karbamid-víz oldattal (AdBlue) használják az NOx átalakításához. A karbamid-víz oldat hozzáadása szintén részecskék képződését okozhatja. Az új rendszer moduláris felépítésű, így az egyes ügyfelek (és motorjaik) igényeihez igazítható.

A Purem by Eberspaecher hidrogénmotor kipufogórendszere csak egyike az Eberspaecher csoport fejlesztéseinek. Termékportfólióját üzemanyagcellás megoldásokkal is kiegészíti. Kiállítási standján az Eberspaecher új alkatrészeket is bemutat helyhez kötött vagy ipari alkalmazásokhoz. Ide tartoznak az Eberspaecher Vairex légkompresszorai, valamint az üzemanyagcellás alkalmazások kipufogótechnológiai rendszerei.

A médiában ritkán szereplő gyártóról az alábbi videót tekintheti meg: