Tartós átmenet

A hibrid járműveket átmeneti technológiának tekintették, de kezd nyilvánvalóvá válni, hogy ez a járműosztály valószínűleg még sokáig létezni fog.

Egyszerű oka van annak, hogy egyre több olyan elektromos jármű (hibrid, ezen belül a konnektoros változat) kerül Európa-szerte az utcákra, amelyeknek nem okoz gondot a töltés: az autók nagy része, tudatos választás ez, lakástulajdonosoké. (Nem lóghatnak töltőkábelek az emeletekről a ház előtti parkolókig, a hatóságok ezt előbbutóbb meg fogják tiltani.) Egy adat, ami idevág: a németek 77,5 százaléka városokban él, és bizonyára így van ez a többi nyugat-európai országban is.

A hibridek úgy szolgálják a környezetvédelmet, hogy közben a felhasználók autóhasználatát jelentősen nem korlátozzák. Ma egy, például VW, újgenerációs hibrid 10,4 kWh-val akár 64 km-es elektromos hatótávolságot is elér. A gyártók feladata, hogy ezt a hatótávolságot jelentősen növeljék. A benzinmotoros hibridek új generációjához nagy reményeket, piaci sikereket fűznek. A dízelmotorok a nagyobb tömeg és a bonyolultabb kipufogógáz-tisztítás miatt alig szerepelnek a hibrid koncepciókban, fogyasztáselőnyük már nem meghatározó.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.