Hogyan ellenőrizzük a beépített indítómotorok műszaki állapotát?

A modern autók kezelése egyre kényelmesebb, és egyre megbízhatóbbak is. Az analóg kijelzők, gombok és kapcsolók már a múlté, többek között érintőképernyők váltották fel őket. Egyre ritkábban nyitjuk ki a motorháztetőt és nem igazán érdekel minket, hogy mi van a fedél alatt. Sok autóban a motor el van takarva, és szinte teljesen kitölti a motorteret. Mi a teendő, ha nem sikerül beindítanunk a motort?

A motor beindításával kapcsolatos problémák leggyakoribb oka az akkumulátor vagy az áramköri csatlakozások állapota – vagyis az akkumulátor sarui és a vezetékek csatlakozása. Ha a motor beindításakor a lámpák és a világító kijelzők elhalványulnak vagy kialszanak, az indítómotor pedig nem működik megfelelően, gyakorlatilag biztosak lehetünk benne, hogy az ok az akkumulátorral kapcsolatos problémában rejlik.

Van, amikor elég megtisztítani az érintkezőket, ellenőrizni az akkumulátort, esetleg feltölteni. Ha sürgősen be kell indítanunk a motort, elegendő egy másik jármű akkumulátorát használni. Ha azonban e lépések megtétele után a hiba tünetei fennmaradnak, az az indítómotor meghibásodására utal. Az indítómotor indítja el a belső égésű motort.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.