Federal-Mogul CarboGlide® gyűrűbevonat

A Federal-Mogul új dugattyúgyűrű-bevonatot fejlesztett ki, hogy támogassa a gépjárműgyártókat abban, hogy a benzinmotorjaikat még tüzelőanyag-takarékosabbá tegyék.

A vállalat által szabadalmaztatott CarboGlide® bevonat közvetlenül befolyásolja a tüzelőanyag-felhasználást és a  O2-kibocsátást azáltal, hogy a gyűrűk súrlódását, összehasonlítva a hagyományos nitridált vagy egyéb bevonattal kezelt dugattyúgyűrűkkel, 20%-kal csökkentette. CarboGlide® bevonat a motor élete során végig ellenáll a kopásnak – még az utolsó generációs nagy teljesítményű turbós vagy direkt befecskendezésű benzinmotoroknál is. A CarboGlide® bevonat járulékosan megvédi a hengerfalat a kopástól és a berágódástól a kenés szempontjából különösen kritikus üzemállapotokban a nagy kémiai és fizikai stabilitásának köszönhetően.

A CarboGlide® a kimagasló tulajdonságait azáltal éri el, hogy többrétegű mikrostruktúrát és karbont tartalmazó speciális bevonat-összetételt használ, mely gyémántszerű formában ágyazódik be, mint ahogyan a hidrogén és a wolfram is. Az egyedülálló struktúra 10 mikronos vastagságban van felhordva, több mint háromszor olyan vastagon, mint a gyártó legutóbbi csúcstechnológiájú DLC-bevonata. A specializált továbbfejlesztett gyártási folyamat a fizikai gőzölésen és plazmával támogatott kémiai gőzölésen alapul, melyet speciálisan a dugattyúgyűrűkhöz fejlesztettek ki. A bevonat többrétegű architektúrája, a vállalat felületmegmunkáló szakértelmével egyetemben, biztosítja az integritást a bevonatstruktúrával, az optimális adhéziót  bevonattal, és a nagy bevonatstabilitást mind acél, mind öntöttvas gyűrűknél. 

„A Federal-Mogul motortesztjei mind öntöttvas, mint nagy szilíciumtartalmú alumínium hengerfelületeknél megmutatta, hogy a CarboGlide® bevonatú gyűrűk minimalizálják a súrlódást és a kopást a motor teljes élettartama alatt, még nagy igénybevételű GDI turbómotoroknál is” – állítja Dr. Marcus Kennedy, a Federal-Mogul fizikai bevonatok menedzsere. A CarboGlide® a Federal-Mogul harmadik generációs DLC-bevonatú gyűrűtechnológiája. A bevonatot Németországban, a burscheidi technikai centerben fejlesztették ki. Néhány vezető autógyártó már ez év végétől alkalmazza a CarboGlide® bevonatú dugattyúgyűrűket motorjaikban.