A BorgWarner szállítja a VW 2.0 Biturbó TDI tubrófeltöltőjét

A BorgWarner díjnyertes R2S feltöltője lett a VW 2.0 Biturbo TDI gyári turbófeltöltője. Az Euro 6-os, négyhengerű motorok kategóriájuk legnagyobb teljesítményével büszkélkedhetnek, hiszen 176 kW leadására képesek, nyomatékuk csúcsa pedig 500 Nm.

A Passatokban debütáló motor 5,3 l/100 km fogyasztást produkált az NEDC-n, ami a jármű méretéhez és teljesítményéhez képest dicséretes eredmény. Az R2S-technológiát a BorgWarner 2012-ben a Mercedes S-osztály 2.2-es dízelmotorjában alkalmazta először, de azóta fejlesztették a feltöltő modult.

A VW-nél alkalmazott R2S feltöltő rendszerben két, sorosan kapcsolt turbófeltöltő található, melyek közül a nagynyomású (HP) elektromotorral állítható vezetőlapátozással rendelkezik (VTG), a másik pedig egy nagyobb méretű, EGR-visszavezetéshez optimalizált, vákuumvezérelt wastegate-tel szerelt B03-as vízhűtésű feltöltő.

A kisnyomású kipufogógáz-visszavezetés (LP EGR) miatti kompresszorlapát- erózió megszüntetése végett a BorgWarner speciális bevonatot alkalmaz. 

A két turbófeltöltő együttműködése az alábbi logika szerint történik: kis fordulatszámról történő gyorsításkor a változtatható vezető lapátozású turbina gyors szabályozásának köszönhetően gyorsan felépül a töltőnyomás, majd ahogy a fordulatszám növekedik és nő a tömegáram, úgy állítja a lapátozást a nagynyomású feltöltő. 2500 min-1 fordulatszámnál kinyit a megkerülő szelep, ami a nagynyomású, kisebb méretű feltöltőt kiiktatja a rendszerből, a kipufogógáz csak a kisnyomású, nagy tömegáramú feltöltőn halad át és a feltöltés egylépcsőssé válik.

Ha tovább nő a nyomás és a tömegáram, akkor a kisnyomású feltöltő wastegate segítségével történik a szabályozás. Mind a by-pass és a wastegate szelep is vákuum-működtetésű, és útadóval vannak ellátva, a pontos szabályozás érdekében. A Frankfurti Autószalonon megcsodálhattuk a Biturbo TDI-t, felmetszett alkatrészeivel és kipufogógáz-utánkezelő rendszerével együtt, képeink itt készültek.

A kétturbós rendszer működéséről egy videót is megtekinthet az alábbi linken keresztül: https://www.youtube.com/watch?v=iL5lYWUSNPk