A Gates legnépszerűbb TVD-i mostantól rögzítőcsavarral együtt is kaphatók

A szíjak és fém alkatrészek vezető gyártójaként a Gates kínálata lefedi az utángyártott alkatrészek piacának legnagyobb részét: 106 különböző referenciaszámú, eredeti gyári alkatrésszel (OE) egyenértékű torziós rezgéscsillapító tárcsát (TVD) tartalmaz ékszíjhajtásokhoz. A Gates továbbfejlesztette kínálatát, és a 20 legnépszerűbb tételhez mostantól mellékeli a szükséges rögzítőcsavarokat is.

Mivel a motortérben egyre jelentősebb rezgések jelentkeznek, gyakorlatilag minden autógyártó alkalmaz torziós rezgéscsillapító tárcsát (TVD) ezen rezgések csökkentésére, így kisebb terhelést kap a többi tartozék és javul a vezető komfortérzete is.

A TVD tárcsa rögzítése általában egy főtengelycsavarral vagy három-hat szerelőcsavarral (esetleg a két megoldás kombinációjával) történik. Egyes alkalmazásoknál a TVD cseréjekor a szerelőnek új főtengelycsavarra és szerelőcsavarra van szüksége, mivel a régi berágódik vagy megsérül az elhasználódott TVD cseréjekor. Főtengelycsavart nem szabad újra felhasználni, minden esetben cserélni kell őket. A szerelőcsavarok többször is felhasználhatók, ismételt használatuk mégsem ajánlott, mivel a legtöbb esetben megsérülnek a régi TVD kiszerelésekor. A Gates – a piac igényeire reagálva – az összes szükséges, tökéletesen mérethelyes csavart is mellékeli a termék dobozában.

A DriveAlign TVD termékcsalád ily módon történő bővítésével a Gates célja az, hogy minden szükséges elemet biztosítson a szerelőknek a segédberendezések szíjhajtás-rendszerének teljes körű felújításához. Bizonyos idő elteltével a mostoha üzemi körülmények elkerülhetetlenül visszavetik a csillapító eszköz teljesítményét. Éppen ezért a Gates ajánlása szerint a TVD tárcsát mindig ellenőrizni kell hosszbordás ékszíj cseréjekor. A régi vagy elhasználódott TVD nem képes megfelelően csillapítani a főtengelytől származó rezgéseket, a túlzott mértékű vibráció viszont idővel a motor és a szíjhajtás számos elemében okozhat kárt. Gyakori eset, hogy a motorgondok forrásaként a szíjat nevezik meg, pedig a valódi probléma a sérült TVD is lehet.

A csavarokkal együtt kapható TVD tárcsákra vonatkozó további részleteket az új, magyar nyelven is elérhető Gates kiadványban talál (E/70563). Másik lehetőségként látogasson el a gatestechzone.com webhelyre.n