Bosch HEF109-L indítómotor, a legnagyobb

A Bosch indítómotorok „király-kategóriájának” darabjai 28 literes lökettérfogatig terjedő dízelmotorokhoz, valamint a stabil nagy gázmotorokhoz készülnek. Tervezett élettartamuk 800 ezer kilométer, illetve 14 ezer üzemóra munkagépeknél, off-road alkalmazásban.

A 24 V-os nagy kategória új tagja a HEF109-L modell. Az „L” (large) indítómotor teljesítménye az „M” típusnál, melynek alapján fejlesztették ki, 18%-kal több, 9,2 kW. A nagy dízeleket korábban egy indítómotorral nehéz volt indítani, az „L” feleslegessé teszi a párhuzamos, több indítómotoros megoldást.

A 6-pólusú HEF109-L indítómotor különösen szűk beépítési környezetben is alkalmazható, kis külső hőmérsékleten való üzemre és hosszú indítási időre tették alkalmassá. A kapcsolódó fogaskerekek és tengelyek kopásának csökkentése végett az indítómotor kétlépcsős bekapcsolású, csak az óvatos behúzás utáni második fázisban kezdődik a belső égésű motor megforgatása. Az indítómotorban lévő behúzórelét a motor ECU vezérli, így a motor indítása elektronikusan ellenőrzött.

A HEF109-L továbbfejlesztett változatai növelt környezet­állóságúak, IP57-es védettséggel, fokozott porszigeteléssel, illetve vasúti és vízi járművek követelményeinek is megfeleltetve. Szerelőpajzsának kialakítása révén, kategóriájának legtöbb motorjára felszerelhető.

A Bosch a 109-es család elemeit párhuzamos, 2 vagy 3 indítómotoros beépítéshez is ajánlja. Az „L” változattal, három motor beépítésével elérhető a 28 kW-os indítási teljesítmény. Ez a kombináció már elegendő 84 literes dízelek és 168 literes gázmotorok indításához, melyeket nagy aggregátoroknál, hajóknál használnak.