Castrol Edge Ti-FST

Az elmúlt évek járműipari, illetve autópiaci változásai három fő csoportra oszthatóak. A jármű-(és motor-)gyártók igénye összefügg a törvényi előírások szigorodásával, a nehezen teljesíthető kibocsátási normák alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást, egyre kisebb motorokat követelnek meg. Ez az ismert ’downsizing’ jelenség, amely viszont ellentétes az autó teljesítményére, az olajcsere-periódus növekedésére, valamint az opcionális felszereltségekre vonatkozó fogyasztói igény növekedésével.


*Fluid Strength Technology: a nagy terhelés alatt megváltozó és erősebb folyadék-szerkezetet eredményező összetétel

Ezek a változások komoly hatással vannak a kenőanyagokkal szemben támasztott követelményekre. A kisebb motorokban kevesebb a motorolaj, a megnövekedett nyomás pedig sokkal nagyobb igénybevételt jelent. A vezérműtengelyen akár 10 tonna lökésszerű tömegnyomás is lehet cm2-enként! Az üzemanyag-fogyasztás mérséklésének egyik eszköze a súrlódás csökkentése, amely viszont alacsonyabb viszkozitást követel. Hogyan készítsünk olyan olajat, melyből kevesebb mennyiség és kisebb viszkozitás mégis sokkal jobb kenőteljesítményre képes?

A Castrol műszaki vezető szerepét több mint 100, termékinnovációval töltött év alapozta meg, így az ilyen feladat nem ismeretlen számunkra. Az új olaj fejlesztésekor a Castrol több ezer kísérleti összetételt vizsgált meg és több száz motortesztet végzett el annak érdekében, hogy a lehető legjobb választ adhassa a fenti kihívásokra, és a Castrol történetének legnagyobb fejlesztési munkája eredményeképpen megszületett a megoldás. A legerősebb motorolajunk, az Edge a már eddig is használt FST-technológia* mellé teljesen új formulát kapott. Az új Edge Titanium szerves kötésű polimeradalék-kombinációjával három, kulcsfontosságú területen is sikerült előrelépni.

Nagy nyomáson végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Titanium FST adalék a motorműködés során létrejövő lökésszerű terheléseket sokkal jobban képes felvenni. Ezzel az új Castrol Edge Ti-FST motorolaj a már eddig is élen járó technológiát képviselő saját csúcstermékünkhöz képest is jelentős javulást mutat fel a súrlódás csökkentésében (próbapadi mérések 15%-os javulást igazoltak) és az olajfilm erejének megtartásában (független motorgyári tesztek 140 órás növekedést mutattak). Ezen kívül sikerült elérnünk az olajfilm erejének megkettőződését, mely a fém-fém érintkezés további jelentős csökkentését eredményezte. Így a legerősebb Castrol olaj tovább erősödött!

Az új Castrol Edge Ti-FST olajokban csak a flakon maradt a régi, az azon lévő címkék és kupakok a könnyebb megkülönböztetés érdekében szintén modernebb külsőt kaptak. Az Edge-választékban egyetlen régi formula sem maradt változatlan, hiszen az optimális egyensúly megtartása érdekében nem a meglévő formulákhoz adtuk a Titanium összetevőt, hanem teljesen új kenőanyagreceptek kerültek kifejlesztésre. Így biztosítjuk, hogy vásárlóink számára továbbra is a legjobb, legfejlettebb kenőanyagokat tudjuk kínálni.

Az új Castrol Edge Ti-FST motorolajok forgalmazását a Castrol Hungária Kft. megkezdte, azok 2014. áprilistól folyamatosan kerülnek bevezetésre a magyar piacon.