Taxiknak köszönhető a Valeo Kit 4P kuplungok létrejötte

Már 10 éve páratlan nemzetközi sikernek örvend a kettőstömegű lendkereket kiváltó Valeo Kit 4P merev lendkerekes kuplung szett. Jelenleg ez a megoldás több mint 70 különböző típusú kettőstömegű lendkereket képes helyettesíteni, például a Volkswagen csoport 2.0 TDi vagy a Peugeot–Citroën csoport 1.6 HDi motorjain is.

A Kit 4P népszerűségét illusztrálja, hogy 2003 óta több mint 1 millió szettet gyártott a Valeo a pótalkatrészpiac számára. Létrejöttét a Madrid forgalmas utcáin közlekedő taxiknak köszönheti.

A dízelmotorok térnyerésének köszönhetően gyárilag kettőstömegű lendkerékkel vannak felszerelve már a középkategóriás járművek is. Ezeken az autókon a kuplung élettartama gyakran alacsonyabb a hagyományos rendszerek élettartamánál, és cseréje nagyon magas javítási költséget jelent a jármű tulajdonosának.

A Valeo-konszern 2003-ban a Kit 4P kiváltó szett pótalkatrész-piaci bevezetésével tökéletes műszaki újítással állt elő. Ez a szett tartós és megbízható megoldást jelent, ugyanakkor a kettőstömegű lendkerékhez hasonló komfort- és üzemtulajdonságokat eredményez. A Kit 4P szett ún. „hosszú utas torziós csillapítóval” (Long Travel Damper) ellátott kuplungtárcsát tartalmaz. A torziós lengések kompenzálása, járműtípustól függően, kb. 40°–45° szögelmozdulási terjedelemben biztosított, amely a kettőstömegű lendkerekeket jellemző 45°-hoz képest csak elenyésző különbség.