PSG izzógyertyák a pótalkatrész-piacon

A Federal-Mogul stand gazdag alkatrészkínálatában már csak azért is felkeltették a figyelmemet a BERU gyújtó- és izzógyertyák, mert nem volt tiszta számomra a BorgWarner, BERU, Federal-Mogul hármas mai üzleti, tulajdonosi kapcsolata. A BERU az autóipar klasszikus márkaneve, a cég 2012-ben ünnepelte alapításának 100 éves évfordulóját. A BERU ma a BorgWarner cégcsoporthoz tartozik. 2012-ben a BERU gyújtógyertya üzletágát a BorgWarner Inc.-től a Federal-Mogul megvásárolta, a termelés Chazelles-sur-Lyon (Franciaország) és Neuhaus (Németország) telephelyeken folyik.

2013-tól a Federal-Mogul viszi teljes körűen a BERU-termékek alkatrészpiaci kereskedelmét. A PSG izzógyertyák 2010-től a pótalkatrész-piacon is elérhetőek.

Az utóbbi idők kiemelkedő BERU-fejlesztése a PSG izzógyertya, melyről az Autótechnikában már több alkalommal is szóltunk. A PSG (Pressure Sensor Glow-plug), amellett, hogy klasszikus izzógyertya (a gyertyacsúcs maximális hőfoka 1100 °C), az égéstéri gáznyomás érzékelője is. A nyomás alakulásáról piezorezisztív érzékelője révén azonos időben küld jelet a motorirányító egységnek, 0–200 bar tartományban, ±2% pontossággal. A motorirányítás a nyomásjel alapján „vigyáz” a motorra, hiszen ma a dízelek égéstéri csúcsnyomása a mechanikai terhelhetőség határához közel van, másrészről a csúcsnyomás helyének ismeretében időzíti a befecskendezési folyamatot az előbefecskendezés szöghelyzetével, a pilot adagok elhelyezésével (a pilotok között és a pilot és a főadag között is változtatható a szögérték). A nitrogén-oxid kibocsátás az égéstéri csúcsnyomással, csúcshőmérséklettel arányosan alakul, így az NOx-kibocsátás is felügyelhető. Mindezek a szabályozási lehetőségek, előnyök miatt alkalmazza a PSG-t egyre több autógyár.