Négymillió eurót invesztál a GM az Opelbe

A General Motors Co. 2016 végéig 4 milliárd euróval finanszírozza új Opel modellek fejlesztését – írja az Automotive News Europe hírportál. „Globális autóipari vállalatként a GM-nek erős európai jelenlétre van szüksége mind a design és fejlesztés, mind a gyártás és értékesítés tekintetében” – jelentette ki Dan Akerson, a General Motors elnök-vezérigazgatója az Opel szerdai közleménye szerint.

Kifejtette: „az Opel kulcsfontosságú szerepet játszik sikerességünkben, és az anyavállalat teljes támogatását élvezi”. Az Opel 1999 óta 18 milliárd euró veszteséget szenvedett el, ebből 1,8 milliárdot tavaly. Az Opel és testvérmárkája, a Vauxhall eladásai az európai autóipari szervezet, az ACEA kimutatásai szerint tavaly 15,6 százalékkal 834 ezer 790-re csökkent az EU-ban és a négy EFTA országban.

Az Opel/Vauxhall olyan új modellekkel, mint az Adam kisautó, a Mokka SUV és a Cascade kabrió igyekszik megfordítani eladásai csökkenését. Az Opel 2016-ig 23 teljesen új vagy „ráncfelvarrott” modellt és 13 új erőátviteli rendszert tervez bemutatni. Az Opel DRIVE 2022 tízéves terve az évtized közepére irányozza elő a nullszaldó elérését. Az Opel kiadásainak 300 millió euróval való csökkentése mellett három év alatt évi 500 millió eurós rezsicsökkentést irányoz elő.

A vállalat bezárja üzemét a németországi Bochumban, ahol a Zafira modell készül, miközben mintegy 2 ezer fővel csökkentette alkalmazottai számát tavaly Európában. A GM elnök-vezérigazgatója nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a négymilliárdos beruházási elkötelezettség azt jelenti-e, hogy az Opel 2016-ig a GM tulajdonában marad. Steve Girsky, a GM alelnöke, a GM Europe elnöke és az Opel felügyelőbizottságának elnöke azonban a Reuters hírügynökségnek „megalapozatlannak” nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint egyes Opel aktívákat a PSA/Peugeot–Citroën autógyárral létesítendő közös vállalathoz helyeznének át.

Más sajtóhírek szerint a GM feloldotta az Opel és Vauxhall európai piacokon kívüli eddigi értékesítésének tilalmát, mely lendületet adhat a termelés felfutásának.