Új magnetorezisztív szögérzékelő az NXP-től

Az NXP Semiconductors egy új generációs mágneses érzékelőt mutatott be autóipari alkalmazáshoz. A KMA210 egy új magnetorezisztív szenzorchipet tartalmaz, valamint egy speciális ASIC-jelelőkészítést. Ez az ABCD9, az úgynevezett „Szilícium a szigetelőn” (SOI Silicon on Insulator) előállítási technológiával lett kifejlesztve.

A gyártó a technikai jellemzők közé sorolja a kontaktmentes szögmérési lehetőséget 180°-ig, széles hőmérséklettartományt 160 °C-os hőmérsékletig, jó elektromágneses kompatibilitást (EMV), valamint jó ellenálló képességet az elektrosztatikus kisülésekkel (ESD) szemben.

Optimális a szenzor azokhoz az alkalmazásokhoz, ahol a mechanikus szögelfordulást egzakt kell tudni mérni, mint pl. elektronikusan vezérelt szervokormányokban, aktív felfüggesztésekben vagy automatikus fényszóróállítókban. Ezenkívül a nagy hőmérsékletekre való érzéketlenségéből fakadóan alkalmas például fojtószelep-pozícióérzékelőként vagy a kipufogógáz-visszavezető rendszerben való alkalmazásra a károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében.

Az ASIC-jelelőkészítés kialakítása a gyártó által kifejlesztett ABCD9-folyamaton alapul, mely autóipari alkalmazásokhoz megfelelő SOI-technológia 140 nm-es CMOS geometriával. Ezáltal sikerült az elektromágneses kompatibilitást a korábbi integrált ASIC-os termékekhez képest növelni. A házba két kondenzátor van integrálva. Ez csökkenti a rendszer költségeit, mert az üzemhez sem NYÁK, sem külső szűrőelemek nem szükségesek. Az üzembiztonságot figyelembe véve a szenzor az új, úgynevezett „ember fém modellel” (HMM – Human Metal Model) lett minősítve, így jó ellenállóképessége az elektrosztatikus kisülésekkel (ESD) szemben.