Villamos hajtású járművekre is érvényes újfajta üzemanyagcímkék

Az európaiaknál gyakorlatiasabb USA, a ciklusvizsgálatin kívül, kereskedelmi jelzéseket is használ a gépkocsi-kereskedelemben. Ezeket fogyasztási címkéknek nevezik, és már jó harminc éve, közmegelégedéssel használják őket a vásárlók tájékoztatására.

A járműhajtások villamosra váltásával, a hagyományos és a villamos gépkocsik fogyasztási és környezetvédelmi jellemzőinek korszerűsítése érdekében, az EPA és a DOT (a környezetvédelmi és közlekedési tárca) indokoltnak látta a jól bevált címkék módosítását. Májusban, 2013-tól kezdődő hatállyal ezért, újfajta címkék használatát jelentették be. Az új személy- és tehergépkocsik,újfajta üzemanyagcímkéi a hagyományos benzinüzemű, a plug-in hibrid és a villamos hajtású járműveken, a korábbinál jobban ösztönzik az üzemanyag- és az energiatakarékosságot.

Az újfajta címkék főbb információi a következők:
– A villamosenergia-felhasználás költségének összehasonlítása a hagyományos gépkocsik benzinfogyasztásának költségével.
– A jármű hagyományos új gépkocsikhoz viszonyított becsült megtakarítása vagy többletfogyasztása, az elkövetkező öt évben.
– Könnyen megérthető értékelésre alkalmas információ arról, hogy az adott modell hogyan viszonyul a többi jármű károsanyag- és üvegházhatásúgáz-kibocsátásához.
– Annak becsült információja, hogy mennyi üzemanyag vagy villamos energia kell 100 mérföldnyi út megtételéhez.
– A villamos jármű hatósugarának és töltési idejének információi.
– QR-kód®, mely lehetővé teszi az okostelefonnal rendelkező vásárlók számára a különböző járműmodellek üzemanyag-fogyasztási, környezetvédelmi és energiafelhasználási jellemzőinek számítógépes összehasonlítását.
– Az adott járműmodell más járművekkel való, környezet- és klímaváltozást befolyásoló tényezőinek összehasonlító jellemzői.

Az Európai Unióban használatos összehasonlító számítások során, a villamos áram, erőművekben végzett előállításakor keletkező szén-monoxid mennyiségét 450–500 gCO2/kWh veszik figyelembe. Az USA-ban ugyanerre tagállamonként megállapított adatokat használnak.


Elnöki intézkedés

Az újfajta címkék Barack Obama amerikai elnök új, takarékos üzemanyag-hatékonysági intézkedésének előhírnökeiként kerültek bevezetésre. Az intézkedések szerint az Egyesült Államokban termelő autógyáraknak 2025-re el kell érniük az 54,5 mérföld/gallon (23,17 kilométer/liter) átlagos flottafogyasztást (a gyártott járműállomány együttes, súlyozott fogyasztását). Az elnök szerint az USA-ban ez „a valaha tett legnagyobb lépés az importfüggőség csökkentése felé”. A 2016-ra kitűzött korábbi célérték 35,5 mérföld/gallon (15,09 kilométer/liter) volt.

A módosítással 15 év alatt, évente 2,2 millió hordónyi kőolajat lehet megtakarítani, melynek eredményeképp, hatmilliárd tonnával kevesebbre becsülhető az USA CO2-kibocsátása.