R123yf hűtőközeg-kompatibilis klímakompresszor a Delphitől

Ezen az őszön a frankfurti IAA-n debütál egy sportos autó, melyet már az új „környezetbarát” hűtőközeggel, az R 1234yf-fel látnak el. Ehhez a rendszerhez a klímakompresszort és a kondenzátort a Delphi szállítja. Ez lesz az első alkalmazása szériabeépítés esetén ennek a hűtőközegnek.

A kompresszort elektronikusan szabályozzák. A konszern klímás szektora a szükséges módosításokat a hűtésrendszerben elvégezte az új generációs kompresszor bevezetése végett. Az új hűtőközeggel együtt dolgozva 16%-kal jobban használja fel az energiát, mint az eddigi sűrítők, és ezáltal csökken a tüzelőanyag-felhasználás is. A klímarendszer nagy hatásfoka érdekében a kenőanyagot nem szabad a hűtőközeggel keverni. Ezért a beszállító mérnökei kifejlesztettek és szabadalmaztattak egy visszatartó rendszert, mellyel az eddig szükséges kompresszorban lévő olajszelepet elhagyják. Ehhez a konstrukciót flexibilisen alakították ki, a tömeg és az anyagköltség kicsi. A többi komponenst, mint a párologtatót, a hőcserélőt és az expanziós szelepet az új klímaközeghez optimalizálták.

A 2011-es bemutatkozás után a Delphi 2012-ben néhány további modellben is be szeretné vezetni az R 1234yf-kompatibilis alkatrészeket és klímarendszereket Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában.