A Docter Optics új fényszórólencséi a Ford Edge-ben

Az érdekességet a bi-halogén fényszóró rejti. A fényszórófejlesztő Automotive Lighting számára a Docter Optics szállítja az aszferikus lencsét. A Docter Optics világ-piacvezető az aszferikus és a szabadtérformájú lencsék gyártásában az autóipar részére.

A lencsének a hagyományos bi-halogén funkció mellett be kell töltenie az úgynevezett „Signlight” funkciót is, mellyel a vezetőnek plusz biztonságot szolgáltat és az eddigi kialakításoktól teljesen eltér. A „Signlight” megvilágítás révén a vezető a fej magasságában vagy afelett lévő útjelzéseket biztonságos távolságból észlelheti, a szembejövő forgalom vakítása nélkül.

Ezt a megvilágítást egy teljesen új aszferikus lencse biztosítja, melynek felületén apró mikrohengerek találhatóak. Az egyesével kialakított mikrocilinderekkel lehetséges, hogy a fénykévét precízen lehessen formázni, mind erősségében, mind irányában.

A mikrohengeres aszferikus lencsét a Docter Optics az általa 2004-ben kifejlesztett DOC3D-eljárással készítette, mely eljárás háromdimenziós, kétoldali optikai üvegpréselési technológiát takar. Ezzel a technológiával a Docter Optics – a világon egyedüliként – bármilyen formájú fényszórólencsét tud nagy sorozatban előállítani.