Ózonfegyver

Minden légkondicionálóval felszerelt autóval autózónak tisztában kellene lennie azzal, hogy autójának klímaberendezését évente szükséges kitisztítani. Az abban megtelepedő baktériumok, atkák komoly veszélyt jelentenek a gépjárműben utazó felnőttek és gyermekek egészségére, különösen, ha allergiától szenvednek. Az ügyfeleknek ezt jó, ha elmondjuk, sokakkal meg lehet értetni ennek szükségességét. Nemcsak munkát szerzünk, valószínű, hogy hálás, e célból is visszatérő ügyfelet tudunk magunkénak. Ezzel együtt a klíma használatára vonatkozóan is elkel a jó tanács, nem mindenki tudja, milyen veszélyeket rejt magában a nem körültekintő klímázás.

A fertőtlenítésre egyszerű, gyors és vegyszermentes megoldást láttunk az Autó-DIGÁ-n a Cool4U Kft. standján. A DELPHI Air Sanitizer elektronikus, zárt térben alkalmazható fertőtlenítő berendezése ózonnal dolgozik. (Az ózonos fertőtlenítés természetesen ismert eljárás, itt most egy kiváló, hordozható szervizberendezést ismerhettünk meg.)

Az ózon három oxigénatomot tartalmazó, rendkívül instabil molekula (O3). Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, akkor egyszerűen megsemmisíti azt. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.

Az ózon szagölő, így halász, vadász, kutyás, dohányos autók belső terének szagmentesítésére is alkalmas. Tökéletesen fertőtlenít a következő helyeken:

– a gépjárművek légkondicionáló és fűtőberendezéseit,

– az autók utasterét, vezetőfülkéket,

– lakóautókat és lakókocsikat,

– vagonok poggyászterét,

– hajók belsejét.

Az ózont ózongenerátor állítja elő.

A berendezés műszaki adatai:

ózonfejlesztési kapacitás: 100 mg/h,

időzítő: 5 programlehetőség (5’-15’-30’-45’-60’)

Működési tartomány: 0–50 °C.

Tömeg: 1,2 kg.

Méretek: 175x125x115 mm.

Hogyan használjuk?

A fertőtlenítőt az autó utasterébe, a légkondicionáló rostélyok elé kell helyezni, majd elindítani a gépjármű motorját. Be kell kapcsolni az autó légkondicionáló ventilátorát, a legnagyobb fokozatra. Fel kell húzni az autó ablakait, hogy a külső levegő ne jusson be. A fertőtlenítő készüléket az autó szivargyújtójába csatlakoztatni kell az adapter segítségével, majd kiválasztani a kezelőpanelen az adott gépjárműnek megfelelő kezelési időtartamot. Az ózongenerátor bekapcsolása után haladéktalanul el kell hagyni a gépjárművet. Nagy koncentrációban rendkívül mérgező!

A szerkezet önállóan kikapcsol, ha letelt a beállított idő. A légkondicionáló ventilátorának, majd ezután a gépjármű motorjának leállítását követően az ajtók kinyitásával át kell szellőztetni az utasteret 5 percig.

A berendezés karbantartása

Az egyetlen előírás a fertőtlenítővel kapcsolatban, hogy a szűrőt tisztítani és a benne lévő chipet cserélni kell. A szűrőt a fertőtlenítőegységből ki kell venni, folyóvízzel tisztítható. A fertőtlenítőegységben lévő vezérlő mikrochip élettartama 2500 munkaóra. Akárhogyan is, de 2 évenkénti cseréje szükséges, ill. abban az esetben is, ha a működő egység mellett nem érződik az ózon jellegzetes, klóros szaga.