Válts univerzálisra!

A klímaolaj a klímaberendezésben éppolyan létfontosságú feladatokat lát el, mint minden súrlódó alkatrészt tartalmazó szerkezetben. Nem szabad erről megfeledkezni, legyen szó akár a kompresszor cseréjéről, akár a klímaberendezés szervize közbeni utántöltésről.

Ahogy a motorolaj-fejlesztésben nincs megállás, úgy a klímaberendezés kompresszorának kenőanyag-fejlesztésében is haladnak előre a kutatók. A két alkalmazási terület szoros rokonságban van egymással, az alapanyagok és a tribológia alaptudománya köti össze őket. A klímaberendezés biztonságos és hosszú élettartamát a kompresszorolaj minősége alapvetően meghatározza. A rossz minőségű vagy nem megfelelő olaj alkalmazása – a motorhoz hasonlóan – fokozott kopáshoz, a kompresszor idő előtti meghibásodásához és a jótállás/szavatosság elvesztéséhez vezet.

Napjaink csúcsterméke – a PAO-68 – többfokozatú (multigrade), többszörösen finomított, szintetikus olaj és speciális, teljesítménynövelő adalékok egyedülálló kombinációja. A PAO rövidítés, a szintetikus polialfaolefin alapolaj nevéből származik, mely az API alapolaj besorolása szerint a IV. csoportba tartozik.

A finomított, szintetikus olaj és speciális, teljesítménynövelő adalékok egyedülálló kombinációja révén a PAO-Oil-68 igen széles üzemi hőmérséklet-tartománnyal rendelkezik –68 ºC-tól +315 ºC-ig. A PAO 68 ISO besorolása: ISO-GRADE 68 AA1. Innen ered a „68”-as jelölés.

A kiváló minőségű, több területen alkalmazható szintetikus olajat, a PAO-68-at minden személygépkocsi és haszongépjármű klímaberendezésében, valamint építőipari és mezőgazdasági gépek klímaberendezésében való univerzális használat céljára fejlesztették ki. A PAO 68 klímakompresszor-olajjal célszerűen leválthatóak a régi PAG 46, 100, 150 olajak.

Az önálló molekulastruktúrának és sűrűségnek köszönhetően a PAO-68 ugyan bizonyos fokig keveredik más olajokkal, „nyugalmi állapotban” azonban ismét elválik tőlük, tehát tartós kapcsolatba nem lép velük. Ennek köszönhetően szavatolt, hogy megmarad az olajok szükséges viszkozitása és nem változik az összviszkozitás.

Az olaj kontrasztanyag nélkül (PAO-68 1. ábra) és hozzáadott kontrasztanyaggal (PAO-68 Plusz UV 2. ábra) kapható.

A PAO-68 Plus UV nagy aktivitású kontrasztanyagot tartalmaz, de alacsony koncentrációban, így kíméli a rendszer alkotóelemeit és a szervizberendezéseket.

Miért csúcstermék a PAO-68?

A PAO-68 molekulái a rendszer fémes felületére rátapadnak, eltaszítják az egyéb molekulákat és vékony filmréteget képeznek az alkatrészek felületén. Az olajréteg csak egy molekula „vastag”. Számos más olajjal ellentétben a PAO-68 alkalmazása esetén ezért nem áll fenn az olaj elpárologtatóban való felgyülemlésének veszélye, így elkerülhetjük a hűtőteljesítmény csökkenését. Annak köszönhetően, hogy a PAO-68 csak csekély mértékben elegyedik a hűtőközeggel, mindig csak az olaj csekély hányada (kb. 8%) kering a rendszerben.


PAG és PAO-68 elvegyítve


PAG és PAO-68 különválva

A fennmaradó mennyiség ott marad, ahol szükség van rá – a kompresszorban. A komponensekben lévő olajrétegnek köszönhetően javul a tömítettség, illetve csökken a kompresszor mozgatható elemei közötti súrlódás. Ezáltal csökken az üzemi hőmérséklet és kisebb a kopás, ami lényegesen hozzájárul az üzembiztonsághoz és a zajcsökkenéshez, emellett pedig gondoskodik a kompresszor alacsonyabb energiafelhasználásáról.

A PAO-68 jól összefér számos egyéb kenőanyaggal és hűtőközeggel, a PAO-68 jól alkalmazható mind utántöltéshez, mind a teljes rendszer-olajmennyiség cseréjéhez.

A PAO-68 nem higroszkópos, azaz egyéb olajokkal ellentétben nem vesz fel nedvességet a környezeti levegőből. Ezért, csupán a PAO-68 alkalmazásával megakadályozhatjuk a nedvességből eredő problémákat, úgymint a komponensek eljegesedését vagy a savak képződését. A PAO-68 tárolhatósága is lényegesen jobb, mint a hagyományos olajoké.

PAO-68-Plus UV

A PAO-68 Plus UV-hoz koncentrált, nagyhatású kontrasztanyagot kevernek, amit szivárgáskereséshez alkalmaznak. A kontrasztanyag csekély koncentrációjának előnye abban rejlik, hogy az olaj tulajdonságai teljes mértékben megmaradnak és nem alakul ki semminemű negatív hatás a rendszerelemeken vagy a szervizberendezésben. A hibakeresés során a megfelelő jelző hatás elérése érdekében elegendő a rendszerhez az előírt teljes olajmennyiség 10%-át rátölteni. Ez pl. 180 ml teljes rendszer-olajmennyiség esetében csupán 18 ml PAO-68 Plusz UV-nek felel meg.

A PAO-68 Plusz UV önmagában is alkalmazható a teljes rendszer feltöltéséhez, mindenféle negatív következmény nélkül.

A PAO-68 univerzálisan alkalmazható! Ennek köszönhetően már nincs szükség egy sor, különböző olaj készleten tartására.