A légszennyezés növeli a stroke esélyét

Napjainkban szakmánkat a zöldkártyareform hírei alaposan kavarják. Lesz vagy nem lesz, ha marad, milyen formában, egyszerűsítik-e a mérést, lazítják-e a követelményeket, vagy éppen szigorítják, nem látjuk tisztán a belső küzdelmeket, indítékaikat, céljukat. Ma üzleti oldala – sokan mondják – erő- sebb (a szakmának jó bevétel, az állampolgárnak „füstadó”), mint környezetszennyezés-csökkentési, autójavítás-generálási hatása. Nem tudatosul az állampolgárban, a szakma mestereiben fontossága, a kipufogógáz okozta egészségkárosítás igen komoly veszélye, ténye. (Az, hogy az emberektől ez a tudatosulás várható-e, nem tudom, az biztos, hogy egyedül csak állami kényszerrel nem sokra lehet menni.)

Dr. Csuth Ágnes (Vital Balance Életmód Központ) alábbi írása fontos adalék, figyelemfelkeltés a zöldkártya – a dízelfüstmérés – komolyan vétele érdekében. A dízelmotor által kibocsátott részecske mai tudásunk szerint az egyik legveszélyesebb környezetszennyező.

„Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát. A vizsgálatot vezető orvos elmondta, hogy az időjárással kapcsolatos egészségi problémák különösen az időseket veszélyeztetik. Azt tanácsolják, hogy az idősebb korosztály tagjai magasabb légszennyezettség esetén minél kevesebb időt töltsenek a forgalmas helyeken, különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

Már korábban bizonyítást nyert, hogy a levegőben keringő finom és ultrafinom részecskék száma szoros összefüggést mutat a kardiovaszkuláris megbetegedések számával és az ezekből eredő halálozással. A stroke esetében sikerült bebizonyítani, hogy ha magas a 10 mikrométer átmérő alatti szennyező partikulumok (PM-részecske) koncentrációja a levegőben, akkor a stroke-os halálozások száma emelkedik

Toxikológiai és járványtani vizsgálatokból már korábban kiderült, hogy az ultrafinom, 0,1 mikrométer alatti szennyező részecskék (főleg az égéstermékek), különösen veszélyesek. A mostani tanulmányban először különböző méretű részecskék koncentrációja, az időjárás és a stroke gyakorisága közötti kapcsolatot is vizsgálták.

Összehasonlították a hideg (októbertől áprilisig) és a meleg időjárás (májustól szeptemberig) esetén kapott adatokat, és arra az összefüggésre figyeltek fel, hogy a finom részecskék mennyisége és az idősek között (65 éves vagy attól idősebbek) előforduló stroke-os haláleseteknél pozitív korreláció van a meleg időszakban. A finomrészecske-koncentráció 6 mikrogramm/m3-rel történő emelkedése 7,4 százalékkal emelte a stroke kiváltotta halálozások számát.

Szintén volt kapcsolat az előző napi ultrafinom részecskék koncentrációja, a szén-monoxid-koncentráció, valamint a stroke-os halálesetek között, de az kevésbé volt ilyen jelentős. A nagyobb méretű részecskék esetében nem találtak ilyen összefüggéseket.

A hideg időszakban semmilyen légszennyező részecskék esetében sem sikerült hasonló összefüggéseket igazolni. Ezeknek a tényeknek látszólag ellentmond az, hogy az egyes légszennyezettségi koncentráció értékek télen magasabbak mint a nyári időszakban, de a kutatók azzal magyarázzák a talált összefüggéseket, hogy nyáron a fokozott ventilláció és a szabadban eltöltött több idő miatt több szennyező anyag kerül a szervezetbe. A fenti adatok ismételten rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos lenne odafigyelni környezetünkre, különösen az égéstermék-kibocsátásra, hisz ezt az egyes ember szintjén is befolyásolni lehet.

Forrás: www.webbeteg.hu