QR-Kód az életmentésért

A Mercedes-Benz az első gyártó, mely QR kód segítségével teszi elérhetővé a mentést segítő információkat. Ha az autót sérülés éri, a karosszéria komolyan deformálódik, roncsolódik, akkor a bennülők kiszabadítása még a professzinális mentést végzőknek sem egyszerű dolog. Ma már több, mint tanácsos, kimondottan szükséges, hogy típusfüggő információ birtokában végzik. A mentésnél általában vágni kell a kiszabadítás végett a karosszériaelemeket, oszlopokat, egyéb tartóelemeket. Szükséges tudni, hol vannak a légzsákok, hol van az akkumulátor és főkábelei, hol található esetleg az áramtalanító főkapcsoló (nagyfeszültségű akkumulátoros hibrid és villanyautóknál a mentés során különösen vigyázni kell!), hol van vagy vannak a tözelőanyagtartályok, erősített vázelemek, bukókeret stb., hogy biztonságos helyen végezzék a vágást, bontást.


Az azonosítás a tankbetöltő nyílás fedelén lévő kód beszkennelésével történik

A mentőcsapatnak ajánlatos, hogy legyen - célszerűen elektonikus formában – technikai adatbázisa. Ma minden autógyártó hozzáférhetővé teszi a mentési műszaki tudnivalókat, melyet a mentést végző szerveknek kell összerendezni, de szinte elképzelhetetlen, hogy ez a gyakorlatban miként valósítható meg. Tudomásom szerint ezt még célirányosan nem készítte el senki.

További probléma, hogy a helyszínen, a nagy sietségben ki tudja pontosan azonosítani az autó típusát, modellvariációját.


Utólagos címkeelhelyezés a tankbetöltő nyílás fedelén

Minden elmondott probléma megoldásával jelentkezett a közelmúltban, a világon elsőként a Daimler. Az autón elhelyez QR kódcímkét (Rescue Card) és azt okos telefonnal leolvasva, azonnal megjelenik a mentési műszaki információ.

Christian Treiber, a Mercedes-Benz személygépkocsi szervizszolgáltatásokért felelős igazgatója elmondja, hogy a kódcimkat 2013 végétől minden új személygépjárműre már a gyártásnál felkerül, a smartok ezt idén januártól kapják meg. Visszamenőleg, egészen 1990-ig elkészíti a gyár a cimkéket, melyekért a tulajdonosnak a márkaszervizt kell felkeresnie. A címke az egész világon ingyenes.


Mentési műszaki adatlap

A QR kódcimkét két helyre ragasztják fel. Az egyik a tankspaka fedélre, belülre kerül, a másik az autó másik oldalán lévő B oszlopra. Valószínüsíthető, hogy a balesetnél nem egyformán sérül a két oldal, így az egyik címke még olvasható marad.

A fekete-fehér nyomatú QR kód (QR – quick response) ma már nagyon elterjedt a világon, alkalmazása széleskörű a reklámokon, csomagolásokon, névjegykártyákon. A QR kód egy webcímet foglal magába, így egy web-hely gyors elérését teszi lehetővé. Természetesen internetkapcsolat szükséges hozzá.

A mentési információk jelenleg 7, februártól már 23 nyelven lesznek elérhetőek.


A B oszlopon található QR-címkére okostelefonnal ránézve (ehhez persze le kell tölteni egy ingyenes programot), azonnal kiderül, hogy a kód egy C-osztály, T-modell, Typ 204 autóra vonatkozik, melynek adatlapját bemutatjuk.

Tervezik, hogy 2014. júniusától, egy app révén, internetkapcsolat nélkül is elérhetőek legyenek a mentési tudnivalók.

A Mercedes a módszert nem kívánja szabadalmaztatni, így ezt bármely gyártó alkalmazhatja. 

Forrás: Evelyn Schwedes, 
+49 (0)711 17 49903, 
evelyn.schwedes@daimler.com 
www.media.daimler.com és 
www.mercedes-benz.com