Korszerű Mobil kenőanyagok a mindennapokra tervezve

A MOBIL, mint az egyik legismertebb kenőanyagmárka a magyar piacon, már több mint 100 éve folyamatosan fejleszti gépjármű-kenőanyagait, különös hangsúlyt fektetve a szintetikus termékekre, így a MOBIL motorolajok széles skálája megoldást kínál a korszerű személygépjármű-motorok által támasztott legszigorúbb követelmények kihívásaira is. Napjaink gépjármű-fejlesztői a környezettudatosság elveit is szem előtt tartják, amely egyrészt a károsanyag-kibocsátás fokozatos és folyamatos visszaszorításában, másrészt pedig az üzemanyag-fogyasztás tervszerű csökkentésében nyilvánul meg.

A tüzelőanyag-fogyasztás optimalizálását kenőanyagoldalról a legkorszerűbb, alacsony viszkozitásszintű, könnyű futású motorolajok alkalmazásával érhetjük el, különösképpen akkor, ha ez még egy hibrid hajtáslánccal is párosul. A hibrid autókban jellemző előírás a SAE 0W-20 viszkozitásszintű motorolaj, aminek egyre nagyobb térnyerését az is bizonyítja, hogy akár már hétköznapi modellekben vagy az EUR 6 környezetvédelmi osztállyal rendelkező benzines motorokban is ilyen típusú motorolaj-ajánlásokkal találkozhatunk. Erre a célra a Mobil 1 0W-20 kenőanyag nyújthat megoldást, amely ezen felül megfelel a legújabb, API SN Plus specifikáció elvárásainak is, vagyis a közvetlen befecskendezéses, turbós benzinmotorok számára is garantálni tudja a védelmet az alacsony fordulatszámon bekövetkező előgyújtás (Low Speed Pre-Ignition) jelensége ellen. Ennek megerősítésére a termék megkapta a magas fokú LSPI elleni védelmet garantáló Ilsac GF-6A elfogadást is, ami a régebbi Ilsac GF-5 szabvány továbbfejlesztett változata. A márkafüggetlen szervizek alapvető érdeke, hogy minél kevesebb fajta kenőanyag készleten tartása mellett a lehető legszélesebb ügyfélkört tudjanak kiszolgálni, ezzel jelentősen optimalizálva raktárkészletüket. A hazai gépjárművek életkora és állapota miatt az autótulajdonosok gyakran választják ezeket a szervizeket a gyári márkaszervizek vagy egyes konkrét autómárkákra szakosodott szervizek helyett. Mivel ezekben a szervizekben általában nem a legújabb modellek jelennek meg, ezért napjainkban még mindig a SAE 10W-40-es motorolajok a legkelendőbbek a piacon. A legtöbb esetben egy ilyen termék teljesítményszintje bőségesen elegendő is a gépjármű által megkívánt alkalmazáshoz, ennek megfelelően a MOBIL-termékek közül a mai napig a Mobil Super 2000 X1 10W-40 az egyik legnépszerűbb.

Ez a tendencia azonban mára azonban lassan elkezdett megváltozni, így egyre több helyen részesítik előnyben a magasabb minőségi szintű, SAE 5W-40 viszkozitású termékeket a 10W-40-es motorolajokkal szemben, hiszen előbbiek tulajdonságai minden üzemállapotban felülmúlják az utóbbiakét. A jelenleg feltörekvő termékek közé sorolhatjuk többek között a Mobil Super 3000 X1 5W-40 motorolajat is.

A márkafüggetlen szervizeknek azonban fel kell készülniük azokra a felhasználókra is, akik már korszerűbb, pl. dízel részecskeszűrővel (DPF) szerelt gépjárműveket vezetnek. Ezeknél az autóknál a legszélesebb ügyfélkör a Mobil 1 ESP 5W-30 motorolaj alkalmazásával fedhető le, amely termék megfelel a hazánkban használt korszerű, alacsony károsanyag-kibocsátású személyautók motorolaj-előírásai nagy részének, ahol a gyártók ACEA C2 vagy C3 specifikációt írnak elő. Ez a motorolaj tehát önmagában is alkalmas mind a hagyományos német autógyárak (VW, MB) termékeiben, mind az olasz és francia gyártók modelljeiben, de akár az Opel és Chevrolet autóiban történő felhasználásra is, jelentős ügyfélpotenciált biztosítva ezáltal a szerviz számára. Hasonlóan eredményesen alkalmazható a Mobil Super 3000 XE 5W-30 nevű termék is, bár ez némileg kevesebb elfogadással rendelkezik. Az ExxonMobil kifejezetten a BMW gépjárműveihez bevezetett egy új terméket Mobil Super 3000 XE1 5W-30 néven, amely ráadásul hatékonyan védi a közvetlen befecskendezéses, turbós benzinmotorokat is az alacsony fordulatszámon bekövetkező előgyújtás jelensége ellen, így ez az olaj is megfelel a legújabb API SN Plus specifikáció követelményeinek.

Egy ideje már az új benzines gépjárműveket is csak részecskeszűrővel felszerelve (GPF), a környezetvédelmi előírások betartásával lehet forgalomba helyezni. Az ilyen típusú gépjárművek motorjaihoz az ExxonMobil többféle terméket is fejlesztett, így GPF-fel felszerelt autók motorjaihoz a Mobil 1 ESP X2 0W-20, a Mobil 1 ESP LV 0W-30 vagy a Mobil 1 ESP X3 0W-40 típusú motorolajok egyaránt felhasználhatók, mivel ezen termékek csúcstechnológiát képviselő, speciális összetétele tökéletesen kompatibilis a legújabb konstrukciójú benzines részecskeszűrőkkel.

A Mobil 1 ESP X2 0W-20 ráadásul teljesíti az ACEA C5 előírást is, amely a magas szintű motorvédelem mellett extra üzemanyag-takarékos működést biztosít a gépkocsi használója számára. Amennyiben egyértelmű cél a szerviz felkészítése a mindennapokra, akkor nem hagyhatjuk ki a Mobil Super 3000 X1 Formula FE 5W-30 motorolajat, amely eredetileg Ford személygépjárművek kenésére lett kifejlesztve, azonban ACEA A5/B5 teljesítményszintje alkalmassá teszi a korszerű, részecskeszűrő nélküli, európai és japán gyártmányú autókban történő felhasználásra. Az EUR 6-os besorolással rendelkező Ford személygépjárművekbe viszont már jóval speciálisabb termék tölthető csak be, amely teljesíti a Ford WSS-M2C950-A előírás követelményeit. Erre a célra a Mobil Super 3000 Formula F 0W-30 a megfelelő választás.


A cikkben szereplő kenőanyagok és szabványok táblázata

A mindennapi életben megfigyelhető tendencia, hogy a Start/Stop rendszerek elterjedésével a SAE 5W-30-as olajok egyre inkább háttérbe szorulnak és helyüket fokozatosan a SAE 0W-30 viszkozitásszintű motorolajok veszik át. Az újabb igények kielégítésére az ExxonMobil bevezette a Mobil 1 ESP 0W-30 elnevezésű terméket, amelynek ACEA C2 és C3 specifikációi szintén nagyon széles mozgásteret biztosítanak a felhasználóknak.

A MOBIL motorolajok tehát szinte minden gépjárműtípusban hatékonyan alkalmazhatók, valamint kitűnő megoldást biztosítanak a hétköznapi használatban lévő legkorszerűbb, részecskeszűrővel szerelt vagy anélküli gépjárművek motorjaiban történő felhasználásra, lehetővé téve a kenőanyagok számának, a szerviz készletének csökkentését is.

A személyautója motorjához előírt motorolaj típusát mindig ellenőrizze a jármű gépkönyvében!

A MOBIL kenőanyagok hivatalos magyarországi forgalmazója a Lubexpert Hungária Kft.
www.lubexpert.hu