Olajkészlet-optimalizásás mobil motorolajokkal

A korszerű motorok és az előírásaiknak megfelelő motorolajok fejlesztését napjainkban több alapvető tényező határozza meg. Ezek közül a legkön - nyebben nyomon követhető a nyújtott olajcsere-periódus, hiszen az újabb gépjárműveknél már általánosnak tekinthetők a 25–30 ezer kilométeres, esetleg ennél is hosszabb csereintervallumok.

Az üzemanyag-megtakarítás és a környezetvédelmi szempontból fontos alacsony károsanyag-kibocsátás szintén meghatározó tulajdonságai a korszerű gépjármű-kenőanyagoknak. Ha mindez nem lenne elég, a motorok gyártói is számos követelményt támasztanak a felhasználható olajokkal szemben.

Nincs könnyű dolga annak, aki az előírások erdejében szeretne eligazodni, de még ennél is nehezebb eldönteni azt, hogy egy szervizben milyen típusú kenőanyagokat érdemes készleten tartani. Napjainkban már nem lehet minőségi szolgáltatást biztosítani úgy, ha csak a régi, „mindenbe rakható” SAE 10W-40-es motorolajat tartja raktáron egy szerviz. Annál inkább igaz ez, mivel az újabb fejlesztésű motorokban akár kárt is okozhat az ilyen típusú kenőanyagok alkalmazása, ezért szükség van az újabb gépjárművekhez is alkalmazható, korszerű motorolajokra.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.