Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. szeptember | Olvasson bele!

A legújabb motorolajokavagy mi lesz az 5W-30 után?

A motorolaj-előírások az elmúlt évek során jelentősen megváltoztak. Ma már viszonylag elfogadott, hogy a SAE 5W-30 viszkozitási osztályú motorolajok az általánosan használatosak. A világ azonban e téren is folyamatosan változik és bizony a legújabb, 1–2–3 éves gépjárművek már nem a 10 éve kifejlesztett motorolajakat igénylik. Vagy, ha a SAE 5W-30 maradt is az előírás, akkor azok teljesítményszintje nem egyezik meg a régebbi fejlesztésű motorolajjal. Nézzük, mi is van pontosan.

Az ACEA (Európai Autógyártók Szövetsége) által létrehozott kenőanyag-teljesítményrendszert 1996-ban vezették be. Az ACEA több motorolaj-kategóriát különböztet meg, ebből a „hagyományos” személy- és kishaszongépjárművek motorolajai képezik az úgynevezett „Ax/Bx” osztályt.

Ezek 2016 decemberétől az ACEA A3/B3, ACEA A3/B4 és ACEA A5/B5 (az ACEA A1/B1 átmenetileg kivezetésre került). A kipufogógáz-utókezelő berendezéssel (dízel részecskeszűrős DPF, SRC stb.) ellátott gépjárművekhezA teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés