Ez forró lesz! - Herz

Az autógyártásban a műanyagok felhasználása egyre növekvő tendenciát mutat, és gyakran nagy gondot okoz ezek javítása. Pedig a műanyagok többsége hegeszthető, így akár nagyobb összeget is lehet megspórolni, ha nem cseréljük, hanem meghegesztjük.

A HERZ cég közel 20 éves magyarországi tevékenysége során kiemelt figyelmet fordított a karosszériajavítással foglalkozó cégekre, vállalkozásokra és egyéni vállalkozókra. Mint gyártó, termékpalettánkat úgy alakítottuk, hogy a műanyaghegesztésben érdekelteket teljes körűen ki tudjuk szolgálni. A hegesztők legnehezebb feladata a műanyag hegesztőhuzal beszerzése, mivel speciális műanyag huzallal csak nagyon kevés cég foglalkozik világszerte. Ebben segít a HERZ Hungária Kft.

A HERZ cég „létrehozott” egy komplett profi szettet, mely a hőlégfúvón kívül minden olyan tartozékot tartalmaz, mely a műanyaghegesztéshez szükséges. Melyek ezek a tartozékok? Természetesen első helyen a RION és RION Digital hőlégfúvó, mely Svájcban készül a HERZ égisze alatt. A két, egymáshoz nagyon hasonló, mégis különböző hőlégfúvó a hosszú évek alatt már bizonyított a műanyaghegesztés minden területén, a tartálygyártástól kezdve a tófólia-, kamionponyva-hegesztésen át a tetőszigetelésig.

A szettben található további kiegészítők: szűkítő körfúvóka, heftelőfúvóka, gyorshegesztő fúvóka, marófej, háromélű kaparó, huzaltesztköteg és fémdoboz. Természetesen a szett kiegészíthető további fúvókákkal is, melyek megtalálhatók honlapunkon, illetve a RION hőlégfúvó használati útmutatójában.

A hegesztés előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy milyen anyaggal van dolgunk. Ennek legkézenfekvőbb módja, ha az idom belső felén megkeressük a gyártó anyagmegjelölését. Ez általában > < jelek között található. Azonban a gyártók néha nem a teljes anyagjelölést sütik bele az elembe, hanem annak csak egy részét, illetve egyéb fantázianevet adnak a műanyagnak. Ilyenkor kell az égéspróbához folyamodni. Vágjunk ki egy kis darabkát az idomból, tisztítsuk meg és száradás után gyújtsuk meg. Az „Égési tulajdonságok” táblázatból válasszuk ki, hogy mely anyagnak felelhet meg, majd a tesztkötegből is vegyük ki ugyanazt az anyagot, gyújtsuk meg és hasonlítsuk össze az eredetivel. Ha megvan a műanyag típusa, akkor kezdhetünk hozzá az előkészítéshez.

Tisztítsuk meg a lökhárítót a törés mentén, és csiszolóval távolítsuk el a lakkréteget. A hőlégfúvóra helyezzük fel a körfúvókát és állítsuk be az anyagnak megfelelő hegesztési hőmérsékletet. Melegítsük fel a repedés végét, hogy a repedés valós vége megjelenjen, melyet fúrjunk meg Ø2 mm-es fúróval. Ezzel lezárjuk a repedés útját. Helyezzük fel a heftelőfúvókát a körfúvókára és az idom belső felén a repedésen hosszában húzzuk végig a fúvóka csőrét. Ezzel rögzítjük egymáshoz a repedt részeket. A külső oldalon a marófejjel készítsünk V alakú vájatot, majd a kaparóval igazítsuk ki azt.

A hegesztés lehet ingázó- vagy húzóhegesztés. Ingázáskor csak a szűkítőfúvókát használjuk, melynek mozgatásával egyszerre melegítjük az idomot és a pálcát. A húzóhegesztéshez kell a gyorshegesztő fúvóka, melyet a körfúvókára kell felhúzni. A fúvóka úgy van kialakítva, hogy a forró levegőt megfelelően elossza az idom és a pálca között, így a hegesztés könnyebb és gyorsabb.

A HERZ műanyag-hegesztőpálcák hosszú évek fejlesztéseinek köszönhetően a piacon egyedülállóak. Az anyagok, profilok, színek és kiszerelési egységek a vásárlók igényei szerint lettek kialakítva. Gyári huzallal való hegesztés a legtöbb esetben jobb hegesztési varratot eredményez, mint a lökhárítókból kivágott csíkok, melyek hulladéktartalma magas.

Amennyiben további kérése lenne, ne habozzon. Hívjon bennünket!

Varga Attila

mérnök értékesítő, tanácsadó