Autorobot újdonságok a frankfurti Autómechanika kiállításon

Mechanikus 2D mérés: Cali-tram 300MB és Cali-measure 300MC

Az Autótechnika magazin 2010/12 számában már írtunk – kicsit megelőzve a megjelenésüket – a Cali-tram és Cali-measure kétdimenziós mechanikus mérőrudakról. A cikkben azonban az EzCalipre fotóit tettük be, mivel még nem állt rendelkezésünkre ezen eszközök teljes anyaga. Most ezt részben korrigáljuk, és kiegészítjük, illetve befejezzük az információt.

Az Autorobot 2011. évi árjegyzékében szerepel ez a két eszköz, ezzel egyidejűleg megszüntették a 730A jelű, régi mechanikus mérőrúd forgalmazását. Ez jelentős előrelépés, illetve hézagpótlás a mérőeszközök választékában.

A 300MC szett tartalmaz néhány mérőeszközt és az adatlap CD-t, rajta a mérőszoftverrel és a mérési adatokkal, mint az EzCalipre-nél. A hordozótáska is ugyanaz, mint az EzCalipre rövid változatánál. (A részletes összeállítás a hirdetésben látható.)

A 300MC különleges és fontos funkciója, hogy használatával elkészíthető egy mérési bizonyítvány/dokumentum, ha van kéznél egy számítógép (laptop), amibe a szoftver feltölthető. A 300MC-velt mért adatot kézzel kell beírni, amíg az EzCalipre-nél ez a művelet egy gombnyomással elvégezhető, mivel az kábel nélküli összeköttetésben van a számítógéppel.

A korábbi cikk gondolatmenetét folytatva, visszatérünk a mérési folyamathoz. A számítógépben kikeresett adatlap és szoftver sok adatot tartalmaz, így a mérési folyamat egyszerű hosszmérésekre egyszerűsödik. A mérési ablak mutatja mind a referenciaértéket, mind az aktuális – kézzel beírt! – értéket, plusz a kettő közti különbséget is. Ha ez utóbbi túllép a megengedett tűréshatáron, azt egy jól látható piros nyíl jelzi.

Az újabb gépkocsik adatlapjainak mellékleteként fotók találhatóak a referenciapont környezetéről, melyek a gyakorlatban megkönnyítik a referenciapont azonosítását. A részletek kinagyíthatóak és nyomtathatóak. Új gépkocsikról bőséges adatokat lehet megtudni éves előfizetéssel CD-ROM-on vagy interneten keresztül. (Rendelje meg a Pere Kft.-től.)

Ezekkel az eszközökkel az Autorobot mérőeszköz-arzenálja olyan módon bővült, hogy a legkisebb karosszériaműhelyek is elfogadható áron vásárolhatnak egyszerű, olcsó mechanikus mérőrendszert, ami egyúttal kapcsolatot teremt az elektronikus adatrendszerrel, így a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújthatja vevőinek.

Pere Antal